WordPress Site Hızlandırma, WordPress Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?
[ad_1]
Her birimiz ziyaret ettiğimiz web sitelerinde hıza dikkat ediyoruz. Yavaş web sitelerine girdiğimizde çoğu zaman hemen geri çıkıyoruz. Bir web sitesinin hızlı olması SEO çalışmaları için de büyük önem taşıyor. Eğer, Google sıralamasında üst sıralarda yer almak istiyorsanız web sitenizin hızlı bir şekilde çalışıyor olması gerekiyor.
Eğer, WordPress tabanlı bir web sitesini hızlandırmak istiyorsanız, bu içeriğimiz tam da size göre. Şimdi gelin hep birlikte WordPress web sitenizi nasıl hızlandıracağınızı inceleyelim.
Web Sitesi Hızı Neden Önemlidir?
Google, her zaman kullanıcıların faydalarını gözetir. Bir web sitesinin hızlı olması da kullanıcılara fayda sağlar. Hızlı bir web sitesi bu sebeple Google algoritması için büyük önem taşır. Sitenin hızlı olması hem kullanıcıların siteyi ziyaret sürelerini artıyor hem de web sitesinin Google’da daha üst sıralarda yer almasını sağlıyor. Bu sebeple bir web sitesinin hızlı ve kullanışlı olması büyük önem taşıyor.
WordPress Site Hızlandırma
- Doğru Hosting Seçimi
- Hızlı ve SEO Uyumlu Tema Seçimi
- Cache Eklentisi
- Resim Optimizasyonu
- Veritabanı Optimizasyonu
- CDN Sistemi Kullanımı
- Lazy Load Kullanımı
- CSS Optimizasyonu
- JavaScript Optimizasyonu
- HTML Optimizasyonu
Doğru Hosting Seçimi
Seçeceğiniz hosting firması web sitenizin hızını doğrudan etkileyecektir.Hosting firmasının kalitesiz olması, SEO çalışmalarınız için olumlu sonuçlar doğurmayacaktır. Web sitenizin yer alacağı hosting firmasını iyi seçmelisiniz. Kurumsal, herkes tarafından bilinen, kesintisiz bir şekilde hizmet veren bir hosting firması ile çalışırsanız web sitenizin hızı için doğru bir adım atmış olursunuz.
Tema Seçimi
Birçok web sitesinin yavaş olmasına sebep olan en büyük faktör de tema seçimidir. Tema seçimi adeta bir web sitesinin kaderini belirler. Yanlış tema seçimleri, web sitesinin çok yavaş çalışmasına sebep olur. WordPress tabanlı web siteniz için tema seçerken işlevsel olmasına dikkat edin. İyi kodlanmış ve tarayıcı ile uyumlu olmasına özen gösterin. Temanın duyarlı yani responsive tasarıma sahip olması, hafif olması, GZIP ile sıkıştırılmış olması hızı ile ilgili kriterlerden birkaçıdır. Bu kriterlere uygun tema seçerseniz hızlı bir temaya sahip olmuş olursunuz. 2022 yılında en hızlı WordPress teması olarak kabul edilen bazı temalar: Scalia, TheGem, Skylar, Avada, Adaline.
İlgili İçerik: https://www.hosting.com.tr/blog/wordpress-hosting-nedir/
Cache Eklentisi
Cache sistemi, veri depolayan bir sistemdir. Sitenizi sık sık ziyaret eden kullanıcılar, web sitenize her girdiklerinde kaynak dosyalar tek tek yüklenmez. Bu sayede de veriler için gerçekleştirilecek talepler çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Cache sistemi sayesinde web siteniz hızlı bir hal alır. Herhangi bir yavaşlık söz konusu olmaz. WordPress’te cache sistemini kullanabileceğiniz bazı eklentiler bulunmaktadır. Bu eklentiler; W3 Total Cache, WP Fastest Cache, WP Super Cache olarak bilinmektedir. Bu eklentileri indirerek cache özelliğini etkinleştirebilir ve WordPress web sitenizi hızlı hale getirmek için bir adım atabilirsiniz.
Resim Optimizasyonu
Web sitelerinde kaliteli görseller görmeyi ve web sitelerimize kaliteli görseller yüklemeyi hemen hepimiz isteriz. Fakat görsellerin yüksek kaliteye sahip olması aynı zamanda web sitelerine geç yüklenmesine sebep oluyor. Bunu önlemek için de resim optimizasyonu yapılması gerekiyor. Resim optimizasyonu, resimlerin hızlı bir şekilde yüklenmesini aynı zamanda yüksek kalitede olmasını sağlıyor. Bunun için Smush Image Compression and Optimization gibi eklentileri kullanmanız gerekiyor.
Veritabanı Optimizasyonu
WordPress web sitenizin veritabanında yer alan, kullanılmayan, işe yaramayan, artık kullanılmayan verilerin temizlenmemesi web sitenizin hızını oldukça düşürecektir. Artık kullanılmayan veriler, veritabanında boş yer kaplar ve şişme yaratır. Bu da hızı bir hayli düşürür.
Veritabanı optimizasyonu bunun önüne geçer, verilerin daha iyi depolanmasını ve veritabanında çağrılan verilerin siteye çok daha hızlı bie şekilde yansımasını sağlar. Bu sayede de web sitenizin hızı artar, çağrılan veriler siteye çok daha hızlı bir şekilde yansır.
CDN Sistemi Kullanımı
CDN (Content Delivery Network) Sistemi, İçerik Dağıtım Ağı olarak da bilinir. Bulut bir bilişim platformu olarak hizmet veren CDN, metinleri, görselleri, videoları, kod satırları statik bir biçimde bünyesinde barındırır daha sonra optimize eder ve ziyaretçilere çok kısa bir sürede ulaştırmayı sağlar. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar farklı lokasyonlarda olabilir. CDN sistemi kullanıcıların ilgili dosyayı en yakın veri merkezinden almasını sağlayarak verilerin yüklenme süresini en aza indirir. Bu sebeple de CDN kullanımı web sitesi hızı için çok önemli bir faktördür. WordPress tabanlı web siteniz için CDN sistemini kullanmak hızı büyük oranda artıracaktır.
İlgili İçerik: https://www.hosting.com.tr/blog/cdn/
Lazy Load Kullanımı
Lazy Load, sayfada yer alan herhangi bir ögenin ihtiyaç duyulmadığı takdirde çağırılmaması prensibi ile işleyen bir sistemdir. Lazy Load sayesinde sadece o an ne kadar öge görünmesi gerekiyorsa o kadar öge yüklenir. Bu sebeple özellikle görsel yoğunluğu fazla olan sitelerin çok daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. İhtiyaç dışı kaynak kullanımını önleyen Lazy Load, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve sitenin hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar.
CSS Optimizasyonu
Web sitelerinde sayfaların tasarımlarının yüklenmesini sağlayan CSS dosyalarını sıkıştırmak ve optimize etmek de büyük önem taşır. Bu stil dosyalarında yer alan gereksiz kodların kaldırılması ve boşlukların temizlenmesi site hızını yükseltecek bir başka faktördür. WP Super Minify, WP Rocket gibi eklentileri kullanarak CSS optimizasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.
HTML Optimizasyonu
Web sitelerinin sayfalarını oluşturan HTML kodlarının sıkıştırılması ve optimize edilmesi, web sayfalarının hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar. Bu sebeple mutlaka HTML sıkıştırması ve optimizasyonu gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde HTML kodlarının yüklenmesi sırasında yaşanan bir aksaklık web sitesinin hızını büyük bir oranda düşürür. WordPress tabanlı web sitelerinde HTML sıkıştırması yapmak için W3 Total Cache gibi eklentileri kullanabilirsiniz.
JavaScript Optimizasyonu
Web sitesinde yer alan JavaScript dosyalarının optimizasyonu da web sitelerinin hızını yükseltmek için gereken önemli faktörlerden biridir. Bu optimizasyon sayesinde JavaScript dosyaları daha hızlı biçimde yüklenir. Bu sayede de site hızı oldukça yükselir.
Post Views:
44
Kaynak