En İyi 7 WordPress Site İçi Arama Eklentisi
[ad_1]
WordPress web sitesinin daha pratik bir şekilde ziyaretçiler tarafından kullanılması için site içi arama alanına ihtiyaç duyulur. Eğer bir WordPress sitesine sahipseniz, en iyi WordPress site içi arama eklentileri hakkında daha fazla bilgi edinmeniz gerekir. Site içi arama formu ile kullanıcıların sitenizde aradığı sayfa ya da içeriği daha kolay bulmasını sağlarsanız. Bu durum sitenizi daha kullanışlı hale getirir. Aynı zamanda seo çalışmasına da olumlu etki eder. Site içi arma formu sayesinde ziyaretçi sitenizde arama yapar, farklı sayfaları görüntüler ve böylece Google Analytics verilerinde oturum süresi ve hemen çıkma oranı istatistiklerine katkıda bulunur.
Web Sitesi Kullanılabilirliği Nedir?
Sitenize gelen ziyaretçi, aradığı sayfaya ulaşmak için ne kadar az tıklama yapıyorsa web sitesi kullanılabilirliği o kadar iyidir. Kısaca web sitesi kullanılabilirliğini bu şekilde açıklayabiliriz. En iyi WordPress site içi arama eklentileri arasında tercih yapmak, web sitenizin kullanılabilirlik deneyimi için bu yüzden çok önemli bir yer alır. Web sitesinin gelen ziyaretçiler tarafından kolay anlaşılması, pratik olması web sitesi kullanılabilirliğinin iyi olduğuna işaret eder. Eğer Google hizmetlerini ve ürünlerini inceleyecek olursanız, Google’ın tüm siteleri son derece sade ve anlaşılması kolaydır. Google ürünü herhangi bir sitede aradığınız sayfaya kolayca bulabilirsiniz. Bu sayede milyonlarca kullanıcı için Google ürünleri vazgeçilmez bir parça haline gelmiştir. Google’ın sade ve basit oluşu, farklı hizmet ürünlerini tercih edenlerin kendisine yönelmesini sağlayarak dev bir marka olmasını başarmıştır.
Site İçi Arama Formu Nedir?
Site içi arama formu, kullanıcıların bir sitede doğrudan ulaşamadığı sayfa, içerik ya da ürün için arama yapmasını sağlayabildiği bir formdur. WordPress tabanlı web sitelerinde bu konuda bir çok site içi arama eklentileri yer alır. Bu eklentiler sayesinde ziyaretçilerin web sitesinde aradığı sayfaya ulaşması kolaylaştırılır. Site içi arama formu, web sitesi kullanılabilirliği için olmazsa olmaz unsurlardan bir tanesidir. Markanıza ait kurumsal web sitesi, blog sitesi, e-ticaret ya da LMS olması fark etmeksizin her sitede site içi arama formu yer almalıdır.
WordPress Site İçi Arama Eklentisi Neye Göre Tercih Edilmelidir?
En iyi WordPress site içi arama eklentileri arasında tercih yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı durumlar yer alır. Yüzlerce WordPress eklentisi arasında tercihinizi yapmadan önce dilerseniz öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlara göz atın.
WordPress Site İçi Arama Eklentisinin Özellikleri
En iyi WordPress site içi arama eklentileri arasında tercih yaparken site içi arama eklentisinin özelliklerine göz atmalısınız. Özellikler arasında şunlar yer almalıdır;
- Hızlı: Site içi arama eklentileri hızlı olmalıdır. Ziyaretçiler beklemekten nefret eder. Google arama sonuçlarında bir web sayfasına tıklandığında sayfa 3 saniye içerisinde açılmazsa çoğu kullanıcı geri tuşuna tıklayarak farklı bir sayfaya yönelir. Benzer durum site içi arama formunda da yaşanmaktadır.
- Hassas Arama ve Doğru Sonuç: Kullanıcılar site içi arama formunda aradıkları şeyle ilgili sonuçlar görmek ister. Aksi takdirde ulaşmak istediği sayfadan vazgeçerek sitenizi terk eder. Bu durumda site içi arama formunun hassas olması ve kullanıcıya ilgili sayfayı göstermesi gerekir.
- Görünürlük: Site içi arama formu ziyaretçiler tarafından kolayca sitede bulunmalıdır. Web sitesi kullanılabilirliği için bu önemli bir konudur.
- Cümle Araması: Kullanıcılar ulaşmak istediği sayfa hakkında birkaç kelime yazdığında ilgili sayfanın arama sonuçlarında gözükmesi gerekir. Aksi takdirde ziyaretçileriniz bir çoğu hedef sayfaya erişemez.
- Uygun Sıralama ve ilgili Açıklama Alanı: Site içi arama formunda sonuçlar listelenirken sıralamanın hedef sayfa için uygun olması gerekir. Böylece kullanıcılar hedef sayfaya kolaylıkla erişebilir. Aynı zamanda bir arama yapıldığı zaman çıkan sonuçlarda ilgili sayfanın ilgili aramayla uygun olan birkaç cümlesi gözükmelidir. Bu, ziyaretçilerin aramasını kolaylaştırır.
- Günlük: Kullanıcılar tarafından yapılan aramalar günlük şeklinde rapor olarak saklanmalıdır. Böylece bu günlükleri inceleyerek kullanıcıların neyi merak edip araştırdığını görebilir ve bu duruma göre aksiyon alabilirsiniz. Seo çalışmalarınızı bu günlüklerle iyileştirebilirsiniz.
- Tasarım: Site içi arama formu, çubuk ya da buton şeklindeki tasarımıyla göze hitap etmelidir. Kullanıcılar için ilk izlenim her zaman tasarım üzerinden oluşur.
Site İçi Arama Eklentileri
Site içi arama formu nedir? WordPress tabanlı sitelerde site içi arama eklentisi ne işe yarar? Gibi soruları cevapladığımıza göre şimdi sizler için en iyi WordPress site içi arama eklentilerine göz atalım.
Search WP
WordPress eklenti kütüphanesinde site içi arama eklentileri içerisinde oldukça popüler olan Search WP, yüzlerce kişinin ilk tercihi oluyor. Search WP eklentisi web sitenizde kurulu olan ürün listesi, kısa kodlar, gönderiler, etiketler, özel meta verileri, medya kitaplığı ve PDF dosyalarını dizine sorunsuz bir şekilde ekler. Sitenize gelen ziyaretçiler, site içi arama alanında aradığını kolaylıkla bulabilirler. Gelen ziyaretçilerin web sitenizi daha kolay kullanabilmesini ve erişmek istedikleri sayfaya kolayca ulaşabilmesi için Search WP eklentisini tercih edebilirsiniz. Özelleştirme seçenekleri sayesinde tasarımı ve görünüşünde birçok değişikliğe gidebilir ve sitenize uygun olacak görünüme getirebilirsiniz. Son olarak Search WP eklentisi, Elemantor, Avada, Divi, Oxygen, Beaver Builder sayfa oluşturucu eklentileriyle %100 uyumlu olacak şekilde çalışır.
Relevanssi – A Better Search
WordPress eklenti kütüphanesinde site içi arama eklentileri arasında en güçlü ve popüler eklentilerden biridir. Mevcut WordPress sisteminde var olan site içi arama fonksiyonu daha güçlü ve pratik bir sistemle değiştirir. Relevanssi, ziyaretçilerin yaptığı aramada gösterdiği sonuçları kendi algoritmasına göre listeler. Bu algoritma sayesinde kullanıcı, yaptığı arama da en alakalı sonuçları ekranında görür. Çünkü eklentinin algoritması kullanıcının yaptığı aramaya göre benzerlik gösteren içerikleri ya da verileri ekrana yansıtır. Eğer kullanıcının yaptığı arama sonuçları Relevanssi algoritmasında tam karşılık bulamazsa en yakın sonuçlar ziyaretçiye gösterilir. Kullanıcıya gösterilen sonuçların sıralaması tarih değerine göre değil, alaka seviyesine göre listelenir. Relevanssi eklentisinin hem ücretli (premium) hem de ücretsiz sürümü bulunur. Ücretsiz sürümde sonuç vurgulama, bbPress entegrasyonu, tam kelime ya da kelime öbeği araması, kısmi sorgu eşleşmesine dayalı sonuç gösterme özellikleri yer alır. Ücretsiz olarak sunduğu temel özellikler birçok WordPress site sahibi için yeterli olmaktadır. Relevanssi eklentisinin tek olumsuz özelliği sunucuda çok fazla alan kaplamasıdır. Dolaysıyla düşük özelliklere sahip bulut sunucularında web sitenizin yavaş çalışmasına sebebiyet verebilir.
Ajax Search Lite
Ziyaretçiler sitenizde arama yaparken yeni bir sayfa yüklemesinin yapılmamasını mı istiyorsunuz? O zaman Ajax Search Lite eklentisine göz atabilirsiniz. Bu eklenti, sayfanın yenilenmeden sonuç göstermesini sağlayan, JS ile XML kullanan Ajax teknolojisini barındırır. Diğer bir tabirle canlı olarak site içi arama fonksiyonuna sahip olmanızı sağlar. Hoş tasarımı mobil ve masaüstü cihazlarla uyumludur. Son derece esnek ve pratik bir eklentidir.
Advanced Woo Search
WordPress web sitenizde WooCommerce kuruluysa ve siteniz üzerinden satış yapıyorsanız site içi arama fonksiyonunu geliştirmek istiyor olabilirsiniz. Advanced Woo Search eklentisi sayesinde daha gelişmiş bir site içi arama fonksiyonuna sahip olabilirsiniz. Bu eklenti mağazanız için pratik çözüm sağlar. Hem temel hem de karmaşık ifade sorgularında hızlı ve doğru sonuçlar listelemek için ürün listesini dizine ekler. Advanced Woo Search, Ajax Search eklentisinde olduğu gibi Ajax teknolojisini kullanır. Ziyaretçiler site içi arama alanında kelimeleri girerken sonuçları canlı olarak görüntüleyebilir. Aynı zamanda listelenen ürünlerin adı, görseli ve fiyat bilgisi sonuç sayfasında yer alır.
Jetpack Search
Oldukça popüler olan Jetpack eklentisini kullanıyorsanız bu eklentiye ait olan site içi arama fonksiyonunu da kullanmayı düşünebilirsiniz. WordPress’in varsayılan arama özelliğine göre Jetpack site içi arama fonksiyonu, gelişmiş algoritmaya sahiptir. Buna göre özel sınıflandırmalar ve gönderi türlerine göre gelişmiş filtreleme, mobil yanıt verme, çoklu dil desteği ve hızlı arama özelliklerine sahiptir.
Swiftype Site Search
Swiftype, son derece gelişmiş bir WordPress site içi arama eklentisi olarak listemizde yer alıyor. Belgelerde dahil olmak üzere ziyaretçilerin web sitenizde yapmış olduğu aramalarda en ilgili sonuçları gösterir. Aynı zamanda sitenizde yer alan içerikleri ve belgeleri dizine ekler. Swiftype eklentisinin diğer eklentilerden ayıran en büyük özelliği, algoritmalarını ve sıralamalarını sitenizin kurulu olduğu sunucuda değil, kendi bulut sunucusunda saklamasıdır. Böylece web sitenizin kurulu olduğu sunucuda ağırlık oluşturmaz. Yüksek kaynak tüketimi sorunlarına sebep olmaz. Eklentinin kendi sunucusunu kullanıyor olması hızlı çalışmasını tetikler. Birçok içeriğe sahip web sitesinde Swiftype eklentisinin hızı gözle görülür bir fark yaratır. Swiftype panelinde aramanıza dahil tüm özelleştirme seçeneklerine erişebilirsiniz. Gelişmiş algoritması sayesinde arama yapan kullanıcıya son derece alakalı sonuçlar gösterir. Arama günlüğü özelliğine sahiptir. Yapılan aramalarda tahmine dayalı olarak otomatik tamamlama özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde ziyaretçilerin web sitesinde arama deneyimini en iyi şekilde iyileştirir.
Better Search
Eğer premium bir eklenti için ödeme yapmak istemiyor, temel düzeyde site içi arma fonksiyonunu geliştirmek istiyorsanız Better Search eklentisi de değerlendirilmesi gereken bir eklentidir. Better Search, WordPress siteniz için gelişmiş özellikler sunmaz. Ancak hali hazırda var olan site içi arama alanı yerine daha gelişmiş algoritmaya sahip site içi arama fonksiyonuna sahip olmanızı sağlar. Better Search WordPress sitenizde kurulu olan temanın CSS stil kodlarıyla özelleştirilebilir. Ziyaretçilerin yaptığı aramalarda sonuçlar arama düzeyine göre listeler. Aynı zamanda bu eklenti WP Super Cache ve W3 Total Cache eklentileriyle %100 uyumlu olacak şekilde çalışır.
Kaynak