Genel

Kişisel Blog Nedir? Kimler Blog Açabilir? Ücretsiz Blog Siteleri

[ad_1]

Hiç kimse internetin pazarlamanın önemli bir parçası olabileceğini düşünemezdi, ama oldu. Yine aynı şekilde internetin düşünceleri ifade etme aracı olarak kullanılacağını da kimse hayal edemezdi, ama bu da oldu. Hatta kişisel bloglar, düşünceleri iletmek için en etkili iletişim aracı haline geldi. Zamanla bilgileri paylaşmak ve hatta çevrimiçi olarak düşünceleri ifade etmek için harika bir ortam olarak gelişti.

Peki internetin bir iletişim şekli haline getirdiği kişisel blog tam olarak ne demek?
Kişisel blog, sadece yazılı içeriğe odaklanan bir tür web sitesidir. Deneyim, duygu, düşünce ve hatta herhangi bir şey hakkındaki bilgileri paylaşmak için harika bir kaynaktır.

Neden Blog Açmalısınız?

Blog yazmak, temelde bilginizi dünyayla paylaşmaktır. Kendinizi çevrimiçi ifade etmek isterseniz, tutkulu olduğunuz bir konuyu seçmek, başarılı bir blog başlatma sürecini çok daha kolay hale getirir. Gerçekten ilgilendiğiniz şeyler hakkında yazdığınız sürece, tutkunuz insanların dikkatini çeker ve sizi okuyan insanlara ilham kaynağı olabilirsiniz. 

Peki neden blog açmalısınız? Şimdi adım adım bu sorunun cevabını arayalım:

1. Evden para kazanmak

Blog yazma pasif bir gelir biçimidir. Doğru ve sistemli bir şekilde blog yazısı yazarsanız, yaptığınız iş oldukça kazançlı olabilir. Dünyanın en iyi bloglarına bir göz atın, bu blogların sahiplerinin oldukça iyi kazandıklarını göreceksiniz. 

Peki blog yazarak ben nasıl para kazanırım derseniz, aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz:

  • Affiliate pazarlama: Bir okuyucu yazınızda tavsiye ettiğiniz siteyi her tıkladığında veya bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde komisyon kazanabilirsiniz.
  • Banner reklamlar: Okuyucularınızla ilgili markalara blog sayfanızda banner reklam alanı satabilirsiniz.
  • Google Adsense: Sizin adınıza reklam alanınızı satacak Google AdSense gibi bir reklam ağından yararlanabilirsiniz.
  • Sponsorlu içerik: Markalar için ücretli bir makale veya blog yazısı biçimindeki reklamlardır.
  • Dijital ürünler satma: Sunacak bir beceriniz varsa, e-kitap veya video eğitim için ücret talep edebilirsiniz. 

2. Hikayenizi paylaşmak

Blog yazmak, insanların sizi duymasına olanak tanır. Bu şekilde hikayenizi tüm dünya ile paylaşabilirsiniz. Örneğin seyahat etmeyi seviyorsanız, blogunuzda gittiğiniz her lokasyonla ilgili fotoğraflar paylaşabilir, bilgi verebilir ve tavsiyelerde bulunabilirsiniz. Bu sayede hem aynı lokasyonlara gitmek isteyen insanlara yardımcı olur hem de gittiğiniz yerleri merak edenlere ilham kaynağı olabilirsiniz.

3. Uzman olarak tanınmak

Başarılı bir blog fikrini gerçeğe dönüştürürseniz, bu, size kendi alanınızda tanınırlık kazandırabilir. Birçok blogger blogları nedeniyle uzman olarak bilinir.

4. Bir topluluğa dahil olmak

Blog yazmanın özü etkileşimdir. Bir blog yazısı yazarsınız, insanlar bu yazıya yorum yapar ve bir şekilde sizinle iletişime geçer. Bu, sizinle aynı şeylerle ilgilenen insanlarla bağlantı kurmanın harika bir yoludur.

5. Yazma yeteneğini geliştirmek

Blog yazmaya başlamak, yazı yazma beceriniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olmanızı sağlar. Daha önce çok fazla yazı yazmadıysanız, başlangıçta bu iş size garip ve biraz yorucu gelebilir. Ancak yazmaya alıştıkça hızınızı artıracak, her şeyin kolaylaştığını fark edecek ve benzersiz bir şekilde size ait bir stil geliştireceksiniz.

6. Yeni beceriler öğrenmek

Blog yazmaya başladığınızda bunu eğlence olsun diye yapabilirsiniz, fakat blog yazmak zaman içinde pek çok yeni beceri ve yetenek öğrenmenize yardımcı olur. Bu yetenekler arasında aşağıdakiler yer alabilir:

  • WordPress için tasarım
  • SEO için en iyi uygulamalar
  • Web grafik oluşturma
  • E-posta pazarlama
  • Sosyal medya pazarlama
  • İçerik yönetimi
  • Web sitesi hosting

Blog Nasıl Açılır? 

Blogger olmak ve bir blog açmak için yapmanız gereken beş ana adım vardır. 

Bu adımları kısaca sıralamak gerekirse:

  1. İhtiyaçlarınıza uygun bir blog platformu seçin
  2. Blogunuz için bir web hosting seçin
  3. Kendi alan adınızla bir blog nasıl kurulur öğrenin
  4. Blogunuzu tasarlayın
  5. Blog yazmak için faydalı kaynaklar bulun

1. İhtiyaçlarınıza uygun bir blog platformu seçin

Blog oluşturmak istediğiniz platformu seçmek, yapmanız gereken ilk işlemdir. Size ve bütçenize uygun doğru platformu seçerek blog yazmaya hemen başlayabilirsiniz. Fakat başlamak için hem ücretli hem de ücretsiz birçok platform arasından seçim yapmanız gerekir. WordPress.com, Blogger, Tumblr ve Typepad ücretsiz platformlarken; Weebly, WordPress.org, Wix ve Joomla ücretli CMS platformlarıdır.

Örneğin, WordPress gibi dünyanın en büyük blog platformlarından birini seçerseniz, birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.

Tabii ki tek seçeneğiniz WordPress değildir. 82 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan WordPress ile birlikte, başka popüler alternatifleriniz de vardır. 

Bu alternatifler:

Blogger: WordPress’ten sonraki en iyi platformdur.

Tumblr: Yarı sosyal ağ, yarı blog olan Tumblr, ilginç ve kullanımı çok basit bir platformdur.

Yukarıdaki alternatiflerde çok fazla kullanıcı sayısına sahip olan platformlar, fakat WordPress’i tercih etmeniz için çok fazla nedeniniz var. 

Bu nedenlerden bazılarını sıralayacak olursak:

  • Kurulumu son derece kolaydır ve kullanımı ücretsizdir.
  • Tonlarca ücretsiz tema ve eklentiye sahiptir.
  • Herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinize karşı devasa bir destek forumu vardır.
  • Blogunuz inanılmaz derecede hızlı ve işlevsel görünür.
  • İnsanlar sizinle kolayca etkileşim kurabilir, içeriğiniz paylaşılabilir, yorum yazılabilir vb.

2. Blogunuz için bir web hosting seçin

Platform seçimine karar verdikten sonra daha ileri gitmeden önce vermeniz gereken en büyük karar, web hosting seçimidir. Bu adımda blogunuz için ödeme yapıp yapmayacağınıza veya ücretsiz bir barındırıcı kullanıp kullanmayacağınıza karar vermelisiniz.

WordPress, Tumblr ve Blogger, herkese ücretsiz blog yazma olanağı tanır. Ancak bu durumun da bazı olumsuz tarafları vardır:

  • Kendi alan adınızı alamazsınız

Ücretsiz bir blog platformu kullanıyorsanız, alan adınız aşağıdaki şekillerde görünür:

abc.wordpress.com

abc.blogspot.com

abc.tumblr.com

  • Çok fazla kısıtlama vardır

Ücretsiz blogların bazı sınırları vardır. Örneğin, herkese göstermek istediğiniz tüm videoları ve resimleri bu platformlara yükleyemeyebilirsiniz, yani çoğu şey sınırlıdır.

  • Hiçbir zaman blog’unuzun gerçek sahibi olamazsınız

Başka bir platformun web hosting’inde barındırılırsanız, platform sahipleri istedikleri zaman blogunuzu silebilir. Bu, blogunuzdaki tüm çalışmanızın ve blog yazısı yazmak için harcadığınız sayısız saatin saniyeler içinde kaybolabileceği anlamına gelir.

Öte yandan, kendi alan adınız ve seçeceğiniz bir web hosting sağlayıcı ile blogunuzun gerçek sahibi siz olabilirsiniz.

Peki web hosting’imi nereden alabilirim diye düşünüyorsanız, hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan niobehosting.come gelerek ihtiyacınıza en uygun hosting planını seçebilir, uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden yararlanabilirsiniz.

3. Kendi alan adınızla bir blog nasıl kurulur öğrenin

Platform olarak WordPress’i seçtiğinizi varsayalım (eğer seçmediyseniz de, bir düşünseniz iyi edersiniz). Beğendiğiniz alan adını ve web hosting satın aldınız.

Şimdi sıra geldi blogu kurmaya!

Hepsi olmasa da çoğu domain ve hosting firması yönetici panellerinde “tek tıklama” ile WordPress kurulum çözümüne sahiptir. Daha fazla teknik işlemle uğraşmak istemiyorsanız, lütfen WordPress kurulum çözümüne sahip bir servis sağlayıcı ile çalıştığınızdan emin olun.

WordPress web sitenize yüklendikten sonra, blog oluşturmaya başlamak için yapmanız gereken tek şey, genellikle www.blogismi.com/wp-admin sayfanıza gitmek ve yeni bir içerik yazmaya başlamaktır.

Başlangıçta kafa karıştırıcı görünüyor olabilir, ancak çok çabuk alışacağınızdan emin olun.

4. Blogunuzu tasarlayın

Zor olan adımlar bitti. Şimdi en zevkli adımlardan birine geldik. Blogunuzun tam olarak istediğiniz gibi görünmesini sağlamak için Görünüm> Temalar’a gidip ücretsiz bir WordPress teması yükleyebilir veya ThemeForest.net gibi premium bir tema web sitesinden ortalama 40$ karşılığında bir tema satın alabilirsiniz.

Ücretsiz WordPress temaları profesyonel görünen ve özelleştirmesi oldukça kolay seçenekler sunar. WordPress temaları sadece birkaç tıklama ile değiştirmenize izin veren bir özelliği sahiptir. Dolayısıyla, mevcut blog şablonunuzdan sıkılmaya başlarsanız, herhangi bir şablonla içeriği veya resmi kaybetmeden başka bir şablona geçebilirsiniz.

5. Blog yazmak için faydalı kaynaklar bulun

İster başlangıç seviyesinde bir blogcu olun ister daha önceden blog yazmış olun, farketmez. Her zaman daha fazlasını öğrenerek kendinizi geliştirmeniz ve okuyucuların ilgisini çekmeyi başarmanız gerekecek. Bunun için de farklı, faydalı, ilgi çekici kaynaklarla kendinizi geliştirmenizde fayda var.

Ücretsiz Blog Açabileceğiniz Platformlar

İçeriklerinizi insanlarla paylaşmaya başlamanıza yardımcı olacak ücretsiz blog platformları arıyorsanız, sizi için en uygun blogger sitelerini aşağıda listeledik:

1. WordPress

WordPress.org, ücretsiz blog sitelerinin en popüleridir. Ücretsiz bir platformdur dedik, ama daha iyi ve uzun vadeli bir strateji için blogunuz için kullanacağınız web hosting’e makul bir miktar ödeme yapmanızda fayda var. 

2. Wix

Wix tamamen ücretsiz bir web sitesi oluşturucudur. Bu platformun temel özelliği, sürükle ve bırak seçenekleriyle birlikte gelmesidir. Bu sayede hiçbir teknik detayla uğraşmanıza gerek kalmaz. Tasarım, hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

3. Weebly

Weebly, yalnızca blog yazmak için değil, ürün satmak veya portföyünüzü sergilemek için de kullanabileceğiniz başka bir web sitesi oluşturucusudur. Sürükle ve bırak öğeleriyle biraz Wix’e benzer.

4. Medium

Medium, çeşitli konuları ele alan hesabı olan herkesin yazabileceği çok amaçlı bir platformdur. Diğer birçok ücretsiz blog sitesinin aksine Medium’un en büyük avantajı, platformun ayda 60 milyon okuyucu tarafından ziyaret edilmesidir.

5. Tumblr

Tumblr, popüler ve ücretsiz blog sitelerinden biridir. Çoğunlukla yazılı içerik amacıyla oluşturulan diğer platformların aksine, burada daha çok multimedya veya sosyal medya benzeri içerikler kullanılır. Tumblr’ın arayüzü daha eğlenceli ve kullanmaya başlaması daha kolaydır.

6. Blogger 

Blogger, popülerliği son yıllarda düşmesine rağmen en eski ücretsiz blog sitelerinden biridir. Kişisel bloglar için sağlam bir çözümdür, ancak profesyonel kullanım için en iyi kaynak değildir. Tıpkı diğer barındırılan platformlar gibi çalışır. Kullanabilmek için önce bir hesap oluşturmanız gerekir. Oluşturduktan sonra varsayılan temalardan birini seçerek yazmaya başlayabilirsiniz. 

Blog ve Vlog Arasındaki Fark Nedir?

Blog ve vlog, her zaman birbirine meydan okuyan iki güçlü iletişim aracıdır. Bu iki kavramı tanımlamak gerekirse:

Blog nedir?

İçeriğin metin veya görüntü şeklinde sunulduğu bir web sitesidir. 

Vlog ne demek?

Blogun aksine vlog, metin içeriği yerine video içeriği sunar. 

Popülerlik söz konusu olduğunda, vlog bir blogdan daha fazla izleyiciye sahiptir. İnsanlar yayınları okumaktan çok video izlemeyi sever. Bu nedenle video içerik, yazılı içerikten daha fazla izleyici çeker. Videolar daha ilgi çekici olduğu için izleyicilerin ilgisini canlı tutar. Youtube’da bir saniyede 70.000’den fazla video izlenmesi, video ile ilgili tüm söylediklerimizi destekler niteliktedir.

Video oluşturmak, özellikle yazma konusunda iyi olmayanlar için içerik yazmaktan çok daha kolaydır.

Blogger Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Blogger olmak için yapılması gerekenlerden önce ‘Blogger nedir?’ sorusunun cevabu ile bu bölüme başlayalım.

Blogger, çevrimiçi bir dergi veya web sitesi için düzenli olarak yazı yazan kişidir. .

Başarılı bir blogger olmak dışardan bakınca çok kolay gibi görünebilir, fakat iş eyleme döküldüğünde sanıldığı kadar kolay bir şey olmadığı anlaşılır. Sadece bir blog açarak ya da ücretsiz bir platformda yazarak başarılı bir blogger olamazsınız. Başarılı bir blogger olmak için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. 

Bu bölümde blogger olmak için yapılması gerekenleri inceleyeceğiz:

1. Üst düzey yazma becerisine sahip olma

Üst düzey yazma becerileriniz varsa, başarılı bir blog yazarı olabilirsiniz. İyi yazı yazmak, bir blogger olmanın temel taşıdır. Bu yüzden kitleniz, yazma becerilerinizin ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak artacaktır. Yazma konusunda iyi değilseniz; daha çok okumalı, başarılı blog yazarlarının bloglarını takip etmeli ve yazım konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.

2. Disiplinli çalışma

Yapılan her iş nasıl disiplin gerektiriyorsa, bir blog yazarının da disiplinli çalışması gerekir. Sadık okuyucular istiyorsanız, blogunuza düzenli olarak yazı yazmanız gerekir. Düzenli blog yazmazsanız okuyucularınızı kaybedersiniz.

3. Öğrenmeye hazır olma

Bir blog yazarı her zaman öğrenmeye hazır olmalı, daha fazla bilgi edinmek için birçok blog okumalıdır. Çoğunlukla blog yazarları, başkalarının onlardan bir şeyler öğrenebilmesi için deneyimlerini paylaşır. Ancak en son bilgilerle güncel kalmanıza yardımcı olması için her zaman öğrenmeye hazır olmanı gerekir.

4. Çok sıkı çalışma

Bir blog yazarı yeni fikirler bulmak için gece gündüz çalışmak ve ardından blogunu tanıtmak için tüm sosyal ağ sitelerinde aktif olmak zorundadır. Çok fazla işle kendinizi strese sokmak yerine zamanınızı akıllıca kullanırsanız, daha rahat edersiniz.

Blog İçerikleri İçin Konu Seçimi

Blogunuz için seçtiğiniz konu, blogunuzun başarısında hayati bir rol oynar. Bu yüzden bir blog konusu bulmak zaman alır ve ciddi bir değerlendirme gerektirir. 

Peki blog içerikleriniz için konu seçimi yapmadan önce nelere dikkat etmeniz gerekir?

İşte cevabı:

1. Tutkulu olduğunuz bir konu bulun

Tutkulu olduğunuz bir konu hakkında yazdığınızda, blogunuz büyük olasılıkla benzer tutkuya sahip insanları da çekecektir. Seçtiğiniz konuda başka bloglar olup olmadığı konusunda çok fazla endişelenmeyin çünkü hali hazırda her şeyle ilgili bir blog zaten var. Blogunuza bilgi ve kendi tarzınızı kattığınız sürece okuyucuları kesinlikle çekeceksiniz.

2. Hakkında konuşmaktan hoşlanacağınız bir konu bulun

Zaten konuşmaktan hoşlandığınız bir konuyla ilgili bir blog konusu seçtiğinizde, bunu tartışmak ve okuyucularınızla etkileşim kurmak kolaydır.

3. Başkalarıyla tartışmaktan rahatsız olmayacağınız bir konu seçin

Hayatın her kesiminden farklı fikirlere sahip birçok insan blogunuzu ziyaret edecek ve bu insanlardan bazıları yazdığınız her şeye onay vermeyecek. Bu yüzden başkalarıyla konuşmaktan kişisel olarak rahatsızlık hissedeceğiniz bir konu seçmeyin. Özgürce yazmanıza izin veren bir konu seçin.

4. Çok tartışmalı olmayan bir konu seçin

Bazı konuların okuyucuları cezbetme olasılığı diğerlerinden daha fazladır (özellikle siyasi ve dini konular). Tartışmalı bir konu seçerseniz, konuyla ilgili nedenlerinizi belirtmeye ve okuyucularınızın fikirlerini dinlemeye hazır olun.

5. Araştırmaktan hoşlandığınız bir konu seçin

Blogunuzun başarılı olması için, blogunuzun konuyla ilgili okumaktan, ilgili haberleri ve güncel olayları takip etmekten keyif almalısınız. Bu şekilde blogunuzun içeriğini okuyucularınız için ilginç ve alakalı tutabilirsiniz.

Blog içerikleriniz için konu seçimi yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenlere değindik. 

Şimdi sırada blog konu seçimi var.

Aslında akla gelebilecek neredeyse her şeyle ilgili blog’lar var, ancak siz yine de blogunuza hangi konuyla başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıda neye odaklanabileceğiniz hakkında düşünmenizi sağlayacak blog konusu fikrini bulabilirsiniz.

  • Kişisel gelişim
  • Sağlık ve Fitness
  • Girişimcilik
  • Sağlıklı beslenme
  • İç mimarlık
  • Fotoğrafçılık
  • Yaşam koçluğu
  • Teknoloji
  • İletişim
  • Dijital Pazarlama
  • Spor
  • Aşk
  • Moda
  • Anne – bebek
  • Ünlüler
  • Seyahat
  • Araç
  • Sinema
  • Sanat
  • Ekonomi
  • Edebiyat
  • Futbol

Yukarıda listesini verdiğimiz blog içeriklerinde özellikle spor blogları, aşk blogları, moda blogları, futbol blogları, sinema blogları, edebiyat blogları ve ekonomi blogları en çok sevilen blog türlerindendir.

Yukarıdaki bloglar ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları sizinle paylaşmaya çalıştık. Siz bir blog yazarı mısınız? Eğer bir blog yazarıysanız, yorum bölümünde bize blog yazmak için kullandığın platformu yazın, bir sonraki güncellememizde listeye ekleyelim. Bu listeyi veya içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

[ad_2]
Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

deneme bonusu veren siteler deneme bonusu deneme bonusu deneme bonusu veren siteler angelbets.com deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler escort konya escort konya kartal escort ümraniye escort ataehir escort kadıköy escort anadolu yakası escort bursa escort bursa escort maltepe escort ataehir escort pendik escort kartal escort ataşehir escort kurtky escort escort bursa escort ankara görükle escort bursa escort bursa eskort ankara escort şişli escort istanbul escort bakrköy escort mecidiyeky escort işli escort

Kapalı