Genel

Core Web Vitals (CWV) Nedir? Sayfa Deneyimi Performansı Nasıl İyileştirilir?

[ad_1]

Hosting Fiyatları

Google, web sitelerini ölçmek ve değerlendirmek için birden çok sıralama sinyali kullanır. En yeni ve önemli sayfa deneyimi puanları arasında ise Core Web Vitals yer alır. Sitenizi bu ölçümler için optimize etmiyorsanız, Arama Motoru Optimizasyonuna (SEO) ve genel kullanıcı deneyimine (UX) zarar veriyor olmanız muhtemeldir.

Fakat Core Web Vitals’in ne olduğunu ve nasıl ölçüleceğini anlarsanız, bunları iyileştirmek için önlemler alabilirsiniz. Bu, kullanıcılarınıza sağlam bir kullanıcı deneyim sunduğunuzdan ve arama motoru görünürlüğünü artırmak için Google standartlarını karşıladığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.

Core Web Vitals (CWV) Nedir?

Google’ın web sitelerinin sağlığını ve canlılığını ölçmek için kullandığı bir dizi önemli performans göstergesi olan Core Web Vitals yani Önemli Web Verileri, kullanıcıların web sitenizle ne kadar hızlı etkileşime girebileceği de dahil olmak üzere web sitenizin deneyimini değerlendirmek için kullanılan sayfa deneyimi sinyalleridir. Örneğin, site hızı önemlidir çünkü yavaş yüklenen bir sayfa etkileşim oranlarını düşürür ve hemen çıkma oranlarını yükseltir.

Bu, web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasına ve işletmenizin genel başarısına zarar verebilir. Aynısı, sayfada gezinmek zorsa da geçerlidir.

Core Web Vitals Neden Önemlidir?

Core Web Vitals, arama sonuçlarınızı iyileştirmenize yardımcı olur. Google’ın bir web sitesinin ne kadar iyi performans gösterdiğini anlamasına ve iyileştirilebileceği alanları belirlemesine yardımcı olduğu için önemlidir.

Daha spesifik olarak, bu metrikler aşağıdakileri dikkate alır:

  • Yüklenme hızı
  • Etkileşim
  • Görsel kararlılık

Bunlar, Google’ın bir web sitesinin sağlığını ölçmek için algoritmalarında dikkate aldığı birkaç faktördür. Google aynı zamanda mobil uyumluluğu da dikkate alır. Mobil uyumluluk önemlidir, çünkü artık daha fazla insan web’e erişmek için mobil cihaz kullanır. Yani web siteniz mobil uyumlu değilse, çok fazla trafik ve satış kaybediyor olabilirsiniz.

Diğer bir önemli husus da, sitenizi kötü amaçlı yazılım ve bilgisayar korsanlığı gibi çevrimiçi tehditlerden korumanıza yardımcı olan web sitesi güvenliğidir. Güvenlik, hem site içeriğinizin hem de kullanıcılarınızın verilerinin korunmasına yardımcı olur.

Web sitenizin bu standartları karşıladığından emin olarak, performansını artırmaya ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaya yardımcı olabilirsiniz. Başka bir deyişle, Core Web Vitals’e öncelik vermek ve optimize etmek, kullanıcı deneyiminizi ve SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olabilir.

Core Web Vitals Nasıl Çalışır?

Core Web Vitals, Google’ın Sayfa Deneyimi puanına (Page Experience score) ait faktörlerin bir alt kümesidir; 2021’de yayınlanan bir sıralama sinyalidir. Core Web Vitals’i oluşturan üç özel ölçüm aşağıdaki şekildedir:

Largest Contentful Paint (LCP): LCP, ana içeriğinizin ziyaretçilere görünmesinin ne kadar sürdüğünü dikkate alır. Resim ve videolarınız gibi en büyük öğelerin ne kadar hızlı yüklendiğini ölçer.

İlgili İçerik: Largest Contentful Paint (LCP) Nedir? LCP Performansı Nasıl İyileştirilir?

First Input Delay  (FID): FID, kullanıcılar ilk kez etkileşime girdiğinde web sayfalarınızın yanıt verme hızını ölçer.

İlgili İçerik: First Input Delay Nedir (FID)? FID Performansı Nasıl İyileştirilir?

Cumulative Layout Shift (CLS): CLS, web sayfanızın görsel olarak kararlı hale gelmesinin ne kadar sürdüğünü ölçer. Site öğelerinizin tümü aynı anda yüklenmez ve bazıları yükleme işlemi sırasında hareket edebilir. CLS, ekranda ziyaretçilerin içeriği tüketmesini engelleyecek veya kesintiye uğratacak herhangi bir öğe olup olmadığını değerlendirir.

Dördüncü ve daha az konuşulan Vital, First Contentful Paint‘tir (FCP). FCP, tarayıcının bir web sayfasındaki ilk içerik parçasını (görüntü gibi) oluşturması için geçen süreyi ölçer.

Core Web Vitals Nasıl Ölçülür?

Core Web Vitals puanlarınızı iyileştirmek için çalışmaya başlamadan önce sitenizin şu anda nerede olduğu hakkında bir fikir edinmeniz gerekir. Bu şekilde ilerlemenizi ölçebilirsiniz. Puanlarınızı düzenli olarak değerlendirmek, web sitesi bakımının değerli bir parçası olabilir.

Web sitenizin performansını ölçmenin birkaç farklı yolu vardır:

PageSpeed Insights

Core Web Vitals’i ölçmek için kullanabileceğiniz Pingdom ve GTmetrix dahil olmak üzere birkaç çevrimiçi araç vardır. Ancak, genellikle Google PageSpeed Insights‘ı kullanmanız önerilir:

PageSpeed Insights ile başlamak için web sitenizin URL’sini girebilir ve ardından “Analiz et” butonuna tıklayabilirsiniz. Sitenizi analiz etmeyi bitirdiğinizde, ücretsiz araç sitenizin genel performansını derecelendirecektir. Ardından, bazı önemli verilerin ve Önemli Web Verileri ölçümlerinin bir özetini sağlayacaktır.

Sonuçları “Metrikler” bölümünde bulabilirsiniz. Genel bir kural olarak, aşağıdaki puanları hedeflemeniz gerekir:

  • LCP: 2,5 saniye
  • FID: 100 milisaniyeden az
  • CLS: 0.1 saniyeden az

Web sitenizin hem mobil hem de masaüstü sürümünü test edebileceğinizi unutmayın. PageSpeed Insights, sitenizdeki sayfaları tek tek analiz etmenize de olanak tanır. 

Sonuçlar sayfasında, iyileştirmeler için bazı teşhis ve öneriler de bulunur. Sitenizin puanına bağlı olarak PageSpeed Insights, puanınızı artırmak ve sitenizin performansını iyileştirmek için kullanabileceğiniz birkaç öneri sunar.

Chrome User Experience Report

Core Web Vitals’a Chrome User Experience Report aracılığıyla da erişebilirsiniz. Bu, özellikle geliştiriciler ve web yöneticileri için yararlı olabilir.

Bu rapor, Google Search Console aracılığıyla kullanılabilir ve ziyaretçilerinizden gerçek veriler ve bilgiler sağlar. Kullanıcılarınızın web’i nasıl kullandığını ve sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Görüntülemek için Google Search Console kontrol panelinize gitmeniz gerekir. Ardından, “Experience” bölümünün altında bulunan Core Web Vitals’e gidebilirsiniz. 

Core Web Vitals Chrome Uzantısı

Bir Google Chrome kullanıcısıysanız, Core Web Vitals’i değerlendirmek için kullanabileceğiniz başka bir yardımcı araç da, Core Web Vitals Chrome uzantısıdır.

Web Vitals Chrome uzantısı, web sitenizin hızını ve performansını analiz etmenize yardımcı olan bir araçtır. Sayfa yükleme süresi, sayfa boyutu ve yapılan istekler dahil olmak üzere web sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiği hakkında bilgi sağlar. Ayrıca, web sitenizin performansını nasıl iyileştireceğiniz konusunda öneriler sunar.

Bu uzantıyı yalnızca kendi web sitenizin değil, herhangi bir web sitesinin hızını ve performansını test etmek için kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için, uzantıyı yükleyin ve test etmek istediğiniz web sitesini açın. Uzantı, web sitesinin performansını otomatik olarak izlemeye başlayacak ve sonuçları okunması kolay bir rapor şeklinde sağlayacaktır. 

Denetim içinde LCP, CLS ve FID puanlarını otomatik olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu puanları sık sık kontrol etmeyi planlıyorsanız, başka bir sekme açmadan uygulayabileceğiniz için bu yararlı olabilir.

Core Web Vitals Nasıl İyileştirilir?

Artık Önemli Web Verileri’nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anladığınıza göre, bu metrikleri iyileştirmek için neler yapabiliriz onlara bakalım. Puanlarınızı yükseltmek için yapmanız gereken belirli eylemlerin, testinizin sonuçlarına bağlı olacağını unutmayın. Bu yüzden, PageSpeed ​​Insights (veya kullandığınız diğer test araçları) tarafından sağlanan önerileri de dikkate alın.

Core Web Vitals puanlarınızı iyileştirmenin birkaç etkili yolu aşağıdaki şekildedir:

1. Bir Önbelleğe Alma Çözümü Uygulayın

İçeriğinizi önbelleğe almak, sunucunuzdaki yükü azaltmaya yardımcı olabilir. Bir önbelleğe alma aracı, sayfalarınızın statik HTML sürümlerini depolayarak, bir ziyaretçi sitenize her eriştiğinde bunların yüklenmesi ihtiyacını ortadan kaldırır.

Web hosting sağlayıcınıza bağlı olarak, sunucu düzeyinde önbelleğe alma özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin, Hosting.com.tr olarak biz, tüm hosting planlarımızda sunucu tarafında önbelleğe alma sunuyoruz.

Bunun dışında eğer bir WordPress kullanıcısıysanız, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç önbellek eklentisi de vardır. En popüler seçeneklerden biri W3 Total Cache‘dir. Bu ücretsiz WordPress eklentisi, performansını artırmak için web sitenizdeki sayfa yükleme sürelerini azaltabilir. Sayfaların ve gönderilerin, CSS ve JavaScript’in, veri tabanı nesnelerinin ve çok daha fazlasının önbelleğe alınmasını sağlar.

2. Oluşturmayı Engelleyen Kaynakları Ortadan Kaldırın

Oluşturmayı engelleyen öğeler, sitenizde bir sayfa oluşturmak için gereken statik HTML, CSS ve JavaScript dosyalarına atıfta bulunur. Bu dosyaların her biri, kullanıcılarınızın içeriği görüntülemesini engelleyebilecek komut dosyaları içerir. 

Bu komut dosyalarının UX’inize zarar vermesini önlemenin yolu, oluşturmayı engelleyen kaynakları ortadan kaldırmak ve kullanılmayan CSS veya komut dosyalarını küçültmek ve kaldırmaktır.

Bu konuda kullanabileceğiniz birden fazla teknik vardır. Bu tekniklerden biri, boşlukları veya gereksiz yorumları ortadan kaldırarak JavaScript’inizi ve CSS’nizi küçültmektir.

Bunu kolaylaştırmak için CSS Minifier gibi bir araç kullanabilirsiniz. Aracı kullanmak ücretsizdir. Basitçe CSS’nizi girebilir ve  Minify butonuna tıklayabilirsiniz. Ardından, kodunuzu indirmek ve değiştirmek için çıktıyı kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

Başka bir yöntem, dosyaları birleştirerek JavaScript’inizi ve CSS’nizi yoğunlaştırmaktır. Bu, WP Rocket’teki dosya optimizasyon özelliğinin yardımcı olabileceği başka bir görevdir.

3. JavaScript Yüklemeyi Erteleyin

FID puanlarınızı artırmak istiyorsanız, JavaScript’in yüklenmesini erteleme olarak bilinen tekniği kullanabilirsiniz. Bu, oluşturmayı engelleyen öğeleri ortadan kaldırmanın başka bir yoludur.

Bu işlem, JavaScript’in yüklenmesini geciktirdiği için web sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlar. Diğer bir deyişle, tüm JavaScript dosyalarının yüklenmesinin bitmesini beklemek yerine, bir ziyaretçi geldiğinde sayfaya başka içerik yükler. Dosyalarınız, web sayfanızdaki diğer her şey hazır olana kadar yüklenmek için beklemek zorunda kalır.

Ayrıca site ayarlarınızı, kritik CSS’i “ekranın üst kısmındaki içeriği” daha hızlı yüklenecek şekilde yapılandırabilirsiniz. “Ekranın üst kısmı”, web sayfasında ilk görünen öğeleri ifade eder.

Bunu, içeriği ana CSS dosyasından alıp kodunuza satır içine alarak yapabilirsiniz. Bu yöntem, daha hızlı yüklenmesine yardımcı olacak ve böylece UX’i iyileştirecektir. WP Rocket gibi bazı önbelleğe alma eklentileri, bu işleme yardımcı olabilecek bir Optimize CSS Delivery özelliği sunar.

4. Bir İçerik Dağıtım Ağı kullanın

İçerik Dağıtım Ağı (CDN), içeriğinizi depolamak için kullanabileceğiniz dünya çapındaki bir sunucu ağıdır. CDN size, ziyaretçilerinize en yakın sunuculardan site içeriğinizin sunulacağı anlamına gelir. CDN kullanmak, yükleme sürelerini daha da hızlandırmaya yardımcı olabilir, kullanıcılarınız için LCP sürelerini hızlandırabilir, ayrıca Time to First Byte (TTFB) en aza indirmeye yardımcı olur.

WordPress siteniz için yararlanabileceğiniz en popüler seçeneklerden biri Cloudflare’dır. 

Önbelleğe almada olduğu gibi, Hosting.com.tr hosting planlarıyla birlikte CDN çözümleri de sunar. 

5. Görüntüleri Düzgün Boyutlandırın ve Optimize Edin

LCP puanlarını artırmanın başka bir yolu da dosya boyutunu küçültmek için resimlerinizi optimize etmek ve sıkıştırmaktır. Bunu TinyPNG gibi bir araç kullanarak yapabilirsiniz. Görüntü sıkıştırma araçları, kalite kaybı konusunda endişelenmenize gerek kalmadan dosya boyutunu önemli ölçüde azaltmanıza olanak tanır. Kullanmayı düşünmeniz gereken ek görüntü optimizasyonu eklentileri aşağıdakileri içerir:

6. Lazy Load Uygulayın

Lazy load yani tembel yükleme, resimlerinizin sayfadaki diğer her şeyle aynı anda yüklenmek yerine, kullanıcılar web sayfasının o bölümüne geldiklerinde tam olarak yüklenmesini sağlamaya yardımcı olur.

Tembel yükleme görüntüleri, LCP’nizi ve yükleme hızınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Smush gibi birçok WordPress görüntü optimizasyon eklentisi, yerleşik tembel yükleme özellikleriyle birlikte gelir.

7. Web Sitenizin Yazı Tiplerini Optimize Edin

Resimlerde olduğu gibi, web sitenizde kullandığınız yazı tipleri de yükleme sürelerini etkileyebilir. Web yazı tiplerinizi optimize etmek, web sitenizin performansını artırmanıza yardımcı olabilir. Bunun nedeni, optimize edilmiş web yazı tiplerinin dosya boyutunun daha küçük olması ve daha hızlı teslim edilmesidir.

8. WordPress Hosting’inizi Yükseltin

Sitenizin yüklenmesi özellikle yavaşsa, bu, web hosting hizmetinizi yükseltme zamanının geldiğini gösterebilir. Örneğin, paylaşımlı hosting’den özel bir sunucuya geçmek, LCP’nizi iyileştirmenin mükemmel bir yoludur.

Ayrıca WordPress hosting sağlayıcınız, sitenizin performansında çok önemli bir rol oynar. Sayfa hızından güvenliğe kadar her şeyi etkiler. Bu nedenle, özellikle büyük veya karmaşık bir web siteniz varsa, hosting sağlayıcınızı veya planınızı yükseltmek, web sitenizi optimize etmenin ve yükleme sürelerini iyileştirmenin en hızlı ama en güçlü yollarından biridir.

Hosting.com.tr olarak biz, yüksek performanslı bir site elde etmek isteyen WordPress site sahiplerine yönelik WordPress hosting planları sunarak tüm bu sorunları ortadan kaldırmalarına yardımcı oluyoruz.

Özetle diyebiliriz ki, kullanıcı deneyiminizi sürekli olarak geliştirmek, başarılı bir web sitesini korumanın önemli bir parçasıdır. Bugün mevcut olan kullanışlı araç ve eklentilerin yardımıyla, bu düzeltmeler geleneksel yöntemlere nazaran çok daha kolay olabilir.


Post Views:
38

Domain Sorgulama
[ad_2]
Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

betrupi betrupi giri deneme bonusu deneme bonusu deneme bonusu veren siteler angelbets.com deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler şişli escort Ankara escort bursa escort bursa escort tuzla escort avcılar escort ataşehir escort pendik escort anadolu yakası escort ümraniye escort escort bursa escort ankara bursa escort izmit escort bursa escort ankara escort şişli escort istanbul escort bakırköy escort mecidiyeky escort işli escort toopla.com oclamor.com meyvidal.com istanbulviva.com ilogak.com hamkarfa.com blackmoth.org lithree.com vidsgal.com nattsumi.com şişli escort

Kapalı