Genel

En İyi Web Sitesi Kurma Programları

[ad_1]

İnternette en iyi ücretli ve ücretsiz web sitesi oluşturma programları; WordPress.org, Blogger.com, Wix.com, Site123.com, Shopify.com, Weebly.com ve GoDaddy Web Site Aracı.

Bu araçlara, hazır web site kurma programları, site kurma siteleri, blog açma siteleri veya e-ticaret sitesi kurma platformları denir. Yani aşağıdaki yazılımlarla her tür siteyi kendi başınıza hızlıca oluşturabilirsiniz.

Web Site Kurma Programları

Bu yazıda, piyasada kullanılan en popüler programların avantajlarını, dezavantajlarını ve fiyatlarını inceleyerek en iyi web sitesi kurma programını seçmenize yardımcı olmaya çalıştım.

1. WordPress.org

WordPress.org - En İyi Web Sitesi Kurma Programı

WordPress (WP, WP.org veya WordPress.org), dünyadaki ve Türkiye’deki en popüler web site kurma programıdır. Tamamen Türkçe’dir ve internetteki tüm web sitelerinin %39’unun alt yapısını oluşturur. Ayrıca diğer site kurucular ile birlikte İçerik Yönetim Sistemi olarak da adlandırılabilir.

İki tür WordPress var.

  1. Biri kendinden barındırılan WordPress.org. (Bu daha iyi)
  2. Diğeri site tarafından barındırılan WordPress.com. (Ayrıntılar için WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farklar başlıklı yazıma bakabilirsiniz.)

WordPress.org Açık Kaynaklı Yazılım olması, popülerliği, güçlü özellikleri, analiz edilebilirliği ve kullanım kolaylığı nedeniyle en çok kullanılan site kurma programıdır.

WP.org’a kendi kendine barındırılan (Self-Hosed) denir. Bu şu anlama gelir: Başka bir yerden hosting alacak, aldığınız hosting içine web sitesi kuracaksınız. (Bu arada bu işlemleri yapmak çok basit.)

Her tür siteyi (blog sitesi, e-ticaret sitesi, kurumsal site, haber sitesi vb.) yapmak için bir domain bir de hosting sahibi olmalısınız. İsterseniz Udemy’de satılan WordPress dersleri eğitim videolarını alarak hemen bu işe başlayabilirsiniz.

Site kurmak için izleyeceğiniz adımlar kısaca şöyle:

  1. Domain kaydı yapın. (Yani alan adı satın alın. Domain (alan adı), web sitesinin internetteki adresi veya konumudur. Buraya tıklayıp Domain sorgulaması ve kayıt işlemi yapabilirsiniz.
  2. En iyi Hosting firmaları listesinden hosting (hizmeti) alın.
    • (Otomatik kurulum) Burada WordPress Scrip’i bulun ve kurulum dosyalarını indirmeye gerek kalmadan web sitesi kurulumunu yapın. Bu işlem çok basit. Tıklamalarla yapabilirsiniz. Veya;
    • (Manuel kurulum) WordPress.org sitesinden kurulum dosyalarını ücretsiz indirin. Tamamen Türkçe WordPress son sürmü burada bulabilirsiniz. Tıklayın indirin. Ardından cPanel veya FTP kullanarak kurulum dosyalarını hosting içinde açın ve diğer gerekli kurulumları ve ayarları yapın. Bu işlemler yaklaşık 5 dakika sürer.
    • (Yukarıdaki iki kurulum işlemini yaptığınızda Web siteniz artık hazır hale gelmiş olmalı.)
  3. Son ve en önemli adım: WordPress temasını yükleyin. Tema sizin her şeyiniz. Yani temayı kullanarak sitenizi her türlü web sitesine dönüştürebilirsiniz. Mesela, hangi siteyi yapmak istiyorsunuz? E-ticaret sitesi mi? Blog sitesi mi? Kurumsal site mi? veya başka bir web sitesi mi? Şimdi bu çerçevede istediğiniz herhangi bir WordPress temasını belirleyin ve onu yükleyin. Örneğin; WordPress e-ticaret teması yüklerseniz e-ticaret siteniz olur; WordPress haber teması ile haber sitesi, WordPress blog teması ile bir blog siteniz olur…

WordPress.org’u kullanarak internet sitesi kurma adımları özetle yukarıdaki gibi olacak.

WP.org Fiyatları:

WordPress ücretsiz bir web sitesi oluşturucu olsa da site kurmak için bir alan adına ve bir de web sitenizi kullanıma sunmak ve dosyaları barındırmak için hosting hizmetine ihtiyaç duyacaksınız.

Hosting ve alan adı her yıl için ortalama 100-200 TL arasındadır. Detaylar için internet sitesi kurma maliyeti hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz.

Oluşturacağınız site için domain ve hosting almak zorundasınız. (Almasak olmaz mı? Kusura bakmayın bunlar olmazsa olmaz. Bence, aşağıdaki en iyi hosting firmaları listesindeki indirimden yararlanın.) Beş yıldızı hak eden bir yazılım: ⭐⭐⭐⭐⭐


Buradan aşağıya bir çizgi çekmek istiyorum.

Ücretsiz bir web sitesi yapmak için kullanılan aşağıdaki tüm siteler sınırlı özellikler sunar. Bu yüzden ücretsizdir. Site kurmak için kullanılan sitelerle oluşturduğum örnekler:

  1. Örnek: https://wpsitekur.wordpress.com
  2. Örnek: https://wpsitekur.blogspot.com
  3. Örnek: https://wpsitekur.tumblr.com
  4. Örnek: https://medium.com/@snahmetkaya

Bunlar size örnek olması için hazırladığım web siteleri. Gördüğünüz gibi ücretsiz bir site oluşturduğunuzda site adresinde (URL yapısı) “wordpress“, “blogspot” gibi marka isimleri bulunmaktadır.

2. WordPress.com

WordPress-com - Ücretsiz Web Sitesi Kurma Programı

WordPress.com, WordPress.org’un kurucusu Matt Mullenweg tarafından kurulan Automattic şirketine ait en iyi ücretsiz site kurma programıdır. Ücretsiz site kurma programları arasında tercih yapacaksanız WordPress.com‘u tercih edebilirsiniz.

WordPress.com (WP.com) ile ücretsiz site kurmak için bir adet e-posta (gmail gibi) hesabınızın olması gerekli ve ardından WordPress.com sitesine giderek site kurma adımlamrını izlemeniz yeterlidir.

Bu site kurucu programında, hosting ve domain gibi site oluşturmak için gerekli şeylere ihtiyacınız olmayacak (ancak ücretsiz olduğu için özellikleri sınırlı). Ayrıca yazılım & yedeklemeleri de WP.com yapıyor.

Kuracağınız site URL’si şu şekilde olur: https://wpsitekur.wordpress.com

WP.com Fiyatları:

WP.com sınırlı özellik sunan temel hesabı için ücretsizdir.

URL’deki “wpsitekur.wordpress.com” markasını ve izniniz olmadan sitenizde yayınlanacak reklamları kaldırmak için “Kişisel Kullanım için İdeal” paketini satın almanız gerekir. Bu paket için aylık 13 TL (yıllık 156 TL) ücret ödemeniz gerekir. İdeal ve daha yüksek paketleri satın aldığınızda sizi özel alan adıyla yansıtan bir web siteniz olacak ve 7/24 destek hizmetinden yararlanabileceksiniz.

3. Shopify

Shopify.com - E ticaret Web Sitesi Kurma Programı

Shopify, alışveriş ve e-ticaret web siteleri için tasarlanmış popüler bir web sitesi oluşturucusudur. 1 milyondan fazla aktif kullanıcıyı ve 500 binden fazla işletmeyi desteklemektedir.

Web sitelerinde ihtiyaç duyulan tüm özellikleri barındırır. Programı yönetme, güncelleme ve yedek alma konularında endişelenmenize gerek yoktur.

Shopify, “Payments” adlı uyumlu ödeme seçeneği sunar. Ödemeleri almak için üçüncü taraf (PayU, iyzico, paraşüt gibi) ödeme eklentileri ekleyebilirsiniz.

Envanter yönetimi, sınırsız ürün, güçlü istatistikler, kolay pazarlama yöntemleri vardır.

Shopify Fiyatları:

Shopify’yi 14 gün boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. 14 günden sonra fiyatlar, “Basic Shopify” için aylık 200 TL (yıllık 2400 TL) olur.

4. Wix

Wix.com - Web Sitesi Kurma Programı

Wix.com, Türkiye’de popüler bir bulut tabanlı web sitesi kurma araçlarından biridir. Web sitenizi kolayca oluşturmak için güçlü özellikler sunar.

14 gün boyunca %100 bedava web sitesi kurmak için Wix‘i kullanabilirsiniz.

  • Yüzden fazla şablon kullanarak sitenizi özelleştirebilirsiniz.
  • Sitenizi, kodlama becerisine gerek duymadan sürükle bırak araçlarıyla kurabilirsiniz.
  • Kurulumu hızlı ve basittir.

Wix Fiyatları:

Temel paket Wix site kurma programında ücretsizdir.

Ancak temel Wix hesabıyla oluşturacağınız web sitesi URL’si şuna benzer: https://siteismi.wixsite.com. (bu tüm ücretsiz site araçları için geçerlidir) Özelliklerini yükseltmek istediğinizde fiyatlar: Domain satın alma aylık 10 TL, Premium planlar 50 TL’ye kadar çıkar. İşletme ve E-ticaret paketleri ise; 35 TL’den başlayıp, 70 TL’ye kadar çıkar.

5. Weebly

Weebly.com - Web Sitesi Kurma Programı

Weebly, birçok mükemmel tasarıma sahip kolay bir web sitesi kurma yazılımıdır. Herhangi bir kodlama becerisi gerekmeden web sitenizi düzenlemenizi sağlayan güzel hazırlanmış bir sayfa yapıcı içerir. Hem e-ticaret hem de notmal web sitesi kurabilirsiniz.

Weebly’yi kullanarak oluşturacağınız sitelerde iletişim formları, fotoğraf galerileri, kaydırıcılar ve daha fazlası içeren yerleşik özellikler vardır. Bu, özellikleri herhangi bir karmaşık kurulumlara ihtiyaç duymadan web sitenize kolayca ekleyebilirsiniz.

Weebly Fiyatları:

Temal kullanımı ücretsiz sunan Weebly site kurma prohramını kullanarak sitenizi ücretsiz oluşturabilirsiniz.

  • Yönetim alanı ve menüleri Türkçe’dir ancak maalesef fiyatlandırma Türk Lirası olarak değil, dolar olarak ödenir. Özel bir alan adı kullanacaksanız, ayda 6 ABD doları vermelisiniz.
  • Site istatistikleri, video arka planları veya üyelik eklentileri gibi gelişmiş özellikler için ayda 12 ila 25 dolar arasında değişen daha yüksek paketlere geçmeniz gerekir.
  • Weebly’nin çevrimiçi mağazalar için paketlerini düşünüyorsanız, bunlar 12 ila 38 $ arasında değişiyor. Biraz daha pahalı olan ayrı planlar var, onlardan birini de deneyebilirsiniz.

6. GoDaddy Web Site Kurma Programı

Godaddy Web Sitesi Kurma Programı

GoDaddy, dünyanın en büyük alan adı kayıt ve hosting hizmeti sağlayan kuruluşudur. GoDaddy Website Builder, profesyonel web siteleri oluşturmak için basit ve kolay bir programdır. Farklı şekiller oluşturmak için sürükle bırak yapabileceğiniz araçlar ve hazır bloklar yüklenmiş vaziyettedir.

Ayrıca, sistem içinde Getty Photography denilen fotoğraf kütüphanesinden fotoğraf kullanabilirsiniz.

GoDaddy Web Sitesi Kurma Programı tüm cihazlarda duyarlıdır ve her cihazdan açılabilir. Örneğin; seyahat halinde bir yerden bir yere giderken cep telefonunuzda sitenizi yönetebilirsiniz.

GoDaddy Ücreti:

Daha fazla özellik için Temel paket aylık 19,99 TL, standart paket aylık 29,99 TL ve Premium paket aylık 39,99 TL’dir.

7. Site123

Web Sitesi Kurma Programı Site123

İnternet sitesi kurma programları arasında yer alan Site123 ile tasarım ve kodlama bilgisi olmadan kendi sitenizi yapabilirsiniz. Hazır şablonları ve gelişmiş yükleme sihirbazı sayesinde zahmet etmeden çevrimiçi mülk edinmenizi sağlar.

Sistem tüm cihazlara duyarlı olduğu için yüklediğiniz içerikler tüm cihaz modellerinde sorunsuz açılır. SEO uyumludur bu sayede arama motorları tarafından rahatlıkla bulunabilirsiniz.

Site123 Fiyatları:

Kısa süreliğine ücretsiz deneyebilirsiniz. Premium paketleri aylık 5.80 dolardan başlar.

Web Sitesi Kurma Programları Seçmek

Web Sitesi Kurma Programları Nasıl Seçilir

En iyi web sitesi kurma programlarına karar vermeden önce oluşturacağınız web sitesi ile ne yapacağınızı bir yere yazmanızı öneririm.

  • Amacınız nedir?
  • Bir web sitesinde hangi özellikleri görmek istiyorsunuz? Örneğin, blog sayfası, fotoğraf slaytları, e-ticaret sitesi, rezervasyon menüsü, iletişim formu vb…

Ne yapacağınız konusunda hiç bir şey bilmiyorsanız rakiplerinizin web sitelerini inceleyin. Girin Google’a anahtar kelimenizi yazın (örneğin marangoz, ayakkabı vb.) ve en üst sayfada çıkan siteleri inceleyin.

Seçimden önce incelemeyi nasıl yapabilirsiniz:

  • Bir web sitesi aylık kaç ziyaret alıyor öğrenmek mi istiyorsunuz? O zaman Alexa veya SimilarWeb programını kullanın. 3 aşağı 5 yukarı aynı sonuçları verirler. Turhost.com hosting sitesi örnek görseli:Web Sitesi Kurma Programları Seçimi: Alexa Chrome Elentisi Görseli
  • WordPress mi kullanıyor? WordPress’te hangi temayı veya eklentiyi kullanıyor? Öğrenmek için şu WP dedektör eklentisini Google Chrom’a ekleyin (kurun). İstediğiniz sitenin üzerine gidin ve eklentiye tıklayın. WordPress kullanıp kullanmadığını size söyleyecektir. RankMath.com SEO sitesi örnek görseli:Web Sitesi Kurma Programları Seçimi: WordPress Dedektör Chrome Eklentisi WP Tema ve WP Eklentisi bulur.
  • Wix veya başkasını mı kullanıyor? Ayrıntılı bilgi için Wappalyzer eklentisini Google Chrom’a ekeyin. Wix’in kendi sitesi örneği:Web Sitesi Kurma Programları Seçimi: Wappalyzer Eklentisi ileRankMath SEO sitesi testi
  • Web sitesi ile ilgili daha fazla bilgi mi lazım? WhatRuns eklentisini Google Chroma ekleyin ve bir çok özellikleri hakkında bilgi edinin. wpsitekur.com kendi siteme örnek:Web Sitesi Kurma Programları Seçimi:  WhatRuns eklentisinin wpsitekur.com'u analiz sonucu.
  • Bir web sitesinin rakipleri kim veya ona benzer hizmetler sunan hangi siteler var, merak mı ediyorsunuz? O zaman Similar Sites eklentisini kullanın. Hostinger.web.tr örnek görseli:Web Sitesi Kurma Programları Seçimi: Similarsites eklentisinin hostinger.web.tr analiz sonucu.
  • Web sitesini kimin yaptığını veya kimin olduğunu nereden bulabilirim? Bir web sitesi adresinin (Domain) kimin üzerine kayıtlı olduğunu whois bilgilerini sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Ancak whois bilgileri gizlenmediyse ve ne kadar veri girildiyse o kadar öğrenebilirsiniz.Web sitesini kimin yaptığını nasıl öğrenebilirim diyorsanız işte WhoIs sorgulama bilgileri

Bu eklentiler keşif yapmak için çok işinize yarayacak ve birçok bilgi bulacaksınız. En azından bu konularda merakınızı gidereceksiniz.

Bu eklentilerden bir sonuç alamıyorsanız muhtemelen kontrol ettiğiniz sitede özel yazılım kullanılmış veya araçlar tarafından yeterince bilgi toplanamamıştır.

Neredeyse bütün site açma programları, web sitesi kurmak için benzer özellikler sunar. Hangi programları seçeceğinizi, yukarıdaki araçları kullanarak veya aşağıdaki platformların deneme sürümlerini deneyerek öğrenebilirsiniz.

Ardından web sitenizin özelliklerini göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekir.

  • Web sitenizi güncelleyecek misiniz?
  • Blog sayfası mı kullanacaksınız?
  • İlerleyen zamanlarda web sitenizde ürün mü ekleyip satacaksınız…?

Seçtiğiniz web sitesinin ilerleyen zamanlarda size cevap vereceğinden ve değişiklik yapmanıza müsaade edeceğinden emin olmanız gerekir.

Bu seçim aşamalarını değerlendirdiğinizi varsayıyorum. Artık en iyi hazır web sitesi kurma programlarına bakalım.

Sık Sorulan Sorular

En iyi ücretsiz site kurma programları hangisi?

1. WordPress .org (En iyi ücretsiz site kurma programı)
2. WordPress .com (En iyi temel paketi ücretsz site kurma sitesi)
3. Shopify (14 gün ücretsiz)
4. Wix (Temel paket ücretsiz)
5. Weebly (Temel kullanım ücretsiz)
6. GoDaddy Web Site Kurma aracı (Hazır site)
7. Site123 (Basit kullanım ücretsiz)

Ücretsiz site kurma platformları işe yarar mı?

Evet – web sitesi kurucuları, profesyonel görünümlü siteler oluşturmayı hiç ücret ödemeden son derece kolay hale getirir. Bu ücretsiz site kurma araçları ile sitenizi faal duruma getirmek için ihtiyaç duyacağınız özelliklerin büyük çoğunluğunu elde edersiniz. Ancak elbette ücretli planlara yükseltmek daha iyi araçlara erişmenizi sağlar.

Ücretsiz kullanırsam site kurma yazılımlarını geliştirenler nasıl para kazanacak?

Çeşitli yöntemlerle para kazanabiliyorlar. Temel kazanç yöntemleri: Paketlere ödeme yapan kullanıcıların ücretsiz kullananları da destekleyecek şeklinde “freemium” modelini kullanırlar. Diğer bir yöntem bu hoşunuza gitmeyecek 🙂 Web sitesi playformunu geliştirenlerin para kazanmasının bir başka yolu da sitenizde reklam verirler (reklamları, ücretli paketlere yükselterek kaldırılabilirsiniz).

Ücretsiz web siteleri SEO için iyi midir?

İnternette ücretsiz web kurma siteleri iyi derecede SEO dostu değildir. Çünkü kendi kullanmak istediğiniz alan adını (Domain) bağlayamazsınız. Bu, web site kurma programlarının, kendi sitesinin bir parçası olduğu anlamına gelir ve bu da Google gibi arama motorlarının web sayfanızı bulmasını, taramasını ve dizine eklemesini zorlaştırır.

Web sitemi ilerleyen zamanda premium planlara yükseltebilir miyim?

Evet – Sitenizi, istediğiniz zaman ücretli (premium) plana yükseltebilirsiniz. Bunu yapmak, web sitenizi büyütmek için size çok daha fazla araç, şablon, depolama alanı ve diğer önemli özellikler sağlar.

Ücretsiz web site kurma programları tamamen bedava mı?

Hayır. Sadece kısıtlı özelliklerle ücretsizdir. Bu premium özelliklerle sunulan özelliklerin kilitlenmesi demek. Ancak kısıtlı özelliklerle bile hiçbir ücret ödemeden site yapmak için kaydolabilir, bir site oluşturabilir, özelleştirebilir ve yayınlayabilirsiniz.

En kolay kuruluma sahip web sitesi kurma programı hangisidir?

Ücretsizlerde tasarım ve kullanım kolaylığı açısından WordPress.com, birinci ve Blogger.com ikinci sırada, Wix.com ise üçüncü sırada yer alıyor. Ancak teknik bilginiz olmasa bile, bu teknik bilgiye meyilli iseniz en profesyoneli WordPress.org‘dur. WP.org herhangi bir teknik bilgi olmadan profesyonel görünümlü bir site oluşturmayı kolaylaştırır. Ayrıca gerçekten gelişmiş, kişiselleştirilmiş bir site oluşturabilmeniz için size tonlarca ücretsiz WordPress temaları ve WordPress eklentileri sunar.

Web barındırma (hosting) satın almam gerekiyor mu?

Hayır. Ücretsiz olanları (WordPress.org hariç) kullandığınızda hosting almanız gerekmez. Web barındırma (hosting) işleminin tamamı web sitesi kurma siteleri tarafından karşılanır. Bu nedenle ayrıca hosting satın almanız gerekmez. Ancak depolama gibi, ücretsiz planların genellikle veri transferi esnasında bant genişliği için bir sınır koyduğunu unutmayın. Bu nedenle, daha yüksek trafik seviyeleri elde etmeye başladığınızda daha fazla kaynağa erişmek için ücretli bir plana geçmeniz gerekebilir.

Ücretsiz kurulumla yaptığım web sitem mobil cihazlarda çalışır mı?

Evet. Bu listede yer alan tüm ücretli ve ücretsiz site kurma platformları, sitenizi mobil cihazda düzgün çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve sürekli kendilerini geliştirmektedirler. Ancak yine de, önizleme olarak veya siteniz yayına girdikten sonra, bunu kontrol etmenizde yarar var.

Bu platformlar mobil site yapmak için kullanılır mı?

Evet. Ancak IOS veya Android olan tarzda değil. Mobil site derken telefondan girildiği zaman ekran hacmine tam uyan, resimlerin dışarı çıkmadığı özellikteki mobil uyumlu siteden bahsediyorum.

Küçük işletmeler ve e-ticaret siteleri için ücretsiz en iyi site kurma programı hangisi?

1. Profesyonel ve ücretsiz: WordPress.org
2. Ücretsiz ve ücretli sürümü var: Wix.com
3. Tema hariç tamamen ücretsiz: OpenCart

Çarpıcı ve modern bir web sitesini hızlı bir şekilde oluşturmak için üçüde kullanılabilir. Ancak bir ticaret (alışveriş) sitesi kurmaya karar verdiyseniz size kesinlikle ve kesinlikle WordPress.org’u öneririm. Bu hem kişisel bir tercihim hem de grafiksel bir yorumum.

Yukarıdaki resim similarteach’in analizine ait bir grafik. Tüm dünyada e-ticaret siteleri için kullanılan en popüler teknoloji platformu WooCommerce. WooCommerce, WordPress.org’un e-ticaret siteleri için piyasaya sürdüğü bir araçtır. Mesela aylık dünya genelinde 2.5 milyar kişinin ziyaret ettiği pornhub.com, WooCommerce teknolojisini kullanıyor. Burada daha fazla woocommerce ile ilgili kurulan siteleri görmek için builtwith WooCommerce analizlerine bakabilirsiniz. Gördüğünüz gibi Amazon servisleri bile bunu kullanıyor.

Türkiye’de e-ticaret sitesi kurmak istiyorum diyenlerin merak ettiği bir istatistik var mı?

Evet var. Builtwith’in tuttuğu istatistikte gördüğünüz gibi Tüm İnternette e-Ticaret Kullanım Dağıtımı grafiğinde ilk sırada WooCommerce Checkout (WooCommerce Pazaryeri/Satış yeri) varken, Türkiye’de e-Ticaret Kullanım Dağılımı grafiğinde (yukarıdaki resim) 31.763 e-ticaret sitesi arasında OpenCart ilk sırada geliyor.
Tü rkiye’de e-ticaret sitesi kurmak istiyorum diyenlerin en çok kullandığı platform OpenCart’tır. Tabi bu sıralama zaman içinde değişecektir. Ben inanıyorum ki ilerleyen yıllarda WordPress birinci olacaktır.

Herhangi bir e-ticaret alışveriş veya blog gibi bir web site inşa edecekseniz başta WordPress’i (WooCommerce Checkout) kullanmayı düşünebilirsiniz.
Site kurma programlarını, blog açma siteleri başlıklı yazımda da ele aldım. Çünkü aynı servisleri kullanarak blog sitesi de açabilirsiniz.

[toc] [ad_2]
Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

betrupi betrupi giri deneme bonusu deneme bonusu deneme bonusu veren siteler angelbets.com deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler şişli escort Ankara escort bursa escort bursa escort tuzla escort avcılar escort ataşehir escort pendik escort anadolu yakası escort ümraniye escort escort bursa escort ankara bursa escort izmit escort bursa escort ankara escort şişli escort istanbul escort bakırköy escort mecidiyeky escort işli escort toopla.com oclamor.com meyvidal.com istanbulviva.com ilogak.com hamkarfa.com blackmoth.org lithree.com vidsgal.com nattsumi.com şişli escort

Kapalı