Largest Contentful Paint (LCP) Nedir? LCP Performansı Nasıl İyileştirilir?
[ad_1]
Largest Contentful Paint (LCP) Nedir?
Largest Contentful Paint (LCP), görünüm alanında görünen en büyük resim veya metin bloğunun oluşturma süresini bildiren bir ölçüm olarak tanımlanır. Yani LCP, bir web sayfasının görünüm alanında görünen en büyük içerik öğesini ölçer. Temel olarak bir web sayfasının ana içeriğinin yükleme hızını kontrol etmek için kullanılır.
Bu en büyük bloklar, bir sayfayı ziyaret eden kullanıcının gözünün gördüğü ilk şeydir. Bu yüzden, kullanıcı deneyimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
LCP aynı zamanda SEO için önemli bir sıralama özelliğidir. Daha düşük LCP’ye sahip bir site, yüksek LCP’ye sahip bir siteden çok daha iyi sıralamaya sahip olacaktır.
Zayıf bir LCP’nin en yaygın nedenleri aşağıdaki şekildedir:
- Yavaş sunucu yanıt süreleri
- Oluşturmayı engelleyen JavaScript ve CSS
- Yavaş kaynak yükleme süreleri
- İstemci tarafı oluşturma
İyi Bir Largest Contentful Paint Skoru Ne Olmalıdır?
Google için en önemli şey kullanıcı deneyimidir. Bunun için kullanıcılar tarafından sorulan sorulara ilgili cevapları en iyi şekilde vermek için mümkün olan her türlü çabayı gösterirler. Google her zaman arama motoru sonuç sayfasının ilk sayfasında, kullanıcılarının soruları ile birebir eşleşen hızlı sayfalara odaklanır.
Siz de web sitenizin sayfalarının Google’ın ilk sayfasında yer almasını istiyorsanız, web sayfanızın LCP hızını kontrol etmeniz gerekir.
Web sayfanızın LCP puanı 2,5 veya daha az ise, bu durumda web siteniz iyi olarak kabul edilecektir. Ancak bu puan 4.0 saniye ise, LCP’nizde gerekli iyileştirme sinyallerini göreceksiniz. LCP puanınız 4.0’dan fazla ise, web sayfanız zayıf kategorisine alınacaktır.
LCP Nasıl Ölçülür?
Largest Contentful Paint’i aşağıdaki araçlarla ölçerek LCP’yi daha iyi anlayabilirsiniz.
Field Tools
- PageSpeed Insights
- Search Console (Core Web Vitals Report)
- Chrome User Experience Report
- JavaScript
Lab Tools
- WebPage Test
- Chrome DevTools
- Lighthouse
- Chrome Web Vitals Extension
JavaScript’te (API) LCP’yi ölçme
LCP’yi ölçmek için çoğunlukla JavaScript kullanılır. JavaScript’te LCP’yi ölçmek için Largest Contentful Paint API’sini kullanabilirsiniz. LCP, JavaScript API’sinde ölçüldüğünde, onu yakından kontrol etmesine izin verir. İsterseniz tarayıcınızda açık olan herhangi bir web sayfasına erişmek için PerformanceObserver’ın yardımını alabilirsiniz.
Largest Contentful Paint’i her güncellediğinizde, konsolda bir mesaj göreceğinizi unutmayın. Bu mesaj size HTML öğeleri ve boyut öğeleri hakkında bilgi verecektir.
LCP SEO İçin Neden Önemlidir?
LCP, web sitenizin ziyaretçilerinin iyi bir kullanıcı deneyimi yaşaması ve sitenizde kalması için web sayfalarının hızlı yüklenmesini sağlamanın başka bir yolu olsa da, Screaming Frog tarafından yapılan bir araştırmaya göre, incelenen web sitelerinin yarısından azında (20.000 URL’de) LCP iyi olarak kabul edildi. Spesifik olarak, mobil URL’lerin %43’ü ve masaüstü URL’lerinin %44’ü iyi bir LCP’ye sahipti. Ortalama oluşturma süresi mobil için 3,13 saniye ve masaüstü için 3,04 saniyeydi.
Bu çalışmada, LCP ve arama sıralamaları ilişkilendirildi. Verilere göre, sadece LCP’nin bugün sıralamaları nasıl etkilediğini kesin olarak söylemek için çok fazla faktör var.
LCP Performansı Nasıl İyileştirilir?
1. Sunucuları Optimize Edin
Yavaş yanıt süresine sahip sunucuların içeriği bir tarayıcıya iletmesi daha uzun süreceği için tarayıcının ekranda herhangi bir şey oluşturması da daha uzun sürer. Yavaş sunucular, web sayfası içeriğini döndürme işlemini geciktirir. Bu yüzden, sunucu tarafı kodu değerlendirmeli ve geliştirilmelidir.
Bunu başlatmak, tarayıcının sunucu verilerini alması için geçen süreyi azaltır. Bir tarayıcı isteğinde statik bir sayfa sunmak yerine sunucu tarafındaki web çerçeveleri sayfayı gerçek zamanlı olarak oluşturmalıdır. Framework’ler, bir sayfa hazırlamak için uygun protokolleri ve performans kılavuzunu izlemelidir.
- Sayfaları daha hızlı hale getirmek için sunucunun uygulama mantığını optimize edin.
- Sunucunuzun veri tabanlarını sorgulama şeklini optimize edin. Hatta farklı bir veri tabanına geçiş yapın.
- Daha fazla bellek veya CPU için sunucu donanımını yükseltin.
2. İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanın
Web sitenizi ziyaret edenler, merkezi sunucunuzun konumuna yakın olmadıklarında yavaş sayfa yüklemeleri yaşayabilirler. Bu nedenle, web site sahiplerin içeriğin dağıtımını artırmak için bir CDN kullanması gerekir. CDN, CSS, resimler ve JavaScript gibi statik dosyaları alır ve bunları kullanıcının fiziksel konumuna daha yakın sunucular aracılığıyla iletir.
İlgili İçerik: Content Delivery Network (CDN) Nedir, Avantajları Nelerdir?
CDN, merkezi sunucu üzerindeki yükü azaltır. Yükleme sürelerini iyileştirir. Ayrıca, daha verimli bir ağ kaynak kullanımı sağlar. CDN içindeki içerik, birçok yerde var olacak şekilde çoğaltılır. Uzakta bulunan kullanıcılar kopyaya erişir. Artık uzak sunuculara ağ isteklerini beklemeleri gerekmez.
3. Kodu Küçültün
Kodun küçültülmesi LCP değerini iyileştirir. Bu yüzden tarayıcının ihtiyaç duymadığı kullanılmayan CSS’leri kaldırın veya başka bir stil sayfasına taşıyın.JavaScript dosyalarını küçültün ve sıkıştırın. Tüm dağınık ve karmaşık HTML kodunu kaldırın, JS dosyalarını birleştirin ve fazla kod parçalarını kırpın. Bu, sunucu isteklerinin sayısını azaltmaya yardımcı olacaktır. CSS dosyalarının küçültülmesi ağ yükü boyutlarını azaltacaktır. Daha az kod satırı, dosyaların tarayıcılara teslimini hızlandıracaktır.
4. Multimedyayı Optimize Edin
Ürün resimlerini ve videolarını optimize edin. Sayfanın hızlı yüklenmesini sağlamak için görsel öğeleri en iyi biçimde kaydedin. Tembel yükleme, srcset ve video gömme özelliğini kullanın. Görsel öğeleri optimize etmek için Tiny PNG ve Kraken gibi görüntü araçlarını kullanın. Ağır ögeleri minimum düzeyde sıkıştırın.
Videoları direkt değil, YouTube gibi bir üçüncü taraf aracılığıyla yerleştirmeyi düşünün. Boyutlarını ve kalitesini etkilemeden resimlerinizin dosya boyutunu küçültün. Çoklu görüntülü slayt gösterilerinin kullanımını sınırlayın. JPEG ve PNG dosyalarını küçültmek için gelişmiş görüntü optimizasyon yazılımını kullanın. Mümkün olduğunda, daha küçük resimler kullanın ve çoklu slayt gösterilerinin kullanımını sınırlayın.
- Doğru boyutlara karar verin ve büyük boyutlu görüntüler sunmayın.
- Görüntü kodlamasını yönetin. Yüksek kaliteli sıkıştırılmamış görüntüler sunmayın.
- Kaliteyi düşürmeden dosya boyutunu küçültmek için kayıpsız sıkıştırmayı kullanın.
- MPEG4 veya WebM video dosyaları aracılığıyla animasyonlu içerik (GIF’ler) sunun.
5. Önbelleğe Almayı İyileştirin
Kaynakları sayfanın sunucusundan tekrar indirmek yerine, tarayıcının CSS, JavaScript ve resimler gibi statik varlıkları depolaması gerekir. Tarayıcı tüm bunları yerel önbellekten alabilir. Önbelleğe alma, sonraki ziyaretlerde sayfanın hızlı yüklenmesini sağlar.
6. Sunucu Tarafı veya İstemci Tarafı İşleme
Web site sahipleri, LCP’yi iyileştirmek için bir sunucu oluşturma deneyimini etkinleştirebilir. Bu durumda, sayfadaki ana içerik istemci tarafında işlenmek yerine sunucuda işlenir.
Özetle diyebiliriz ki, Largest Contentful Paint (LCP), bir web sitesinin performansını belirlemek için kullanılan metriklerden biridir. En büyük metin veya görüntü öğesinin gösterildiği zamanı belirtir. Bu yüzden web sitelerinin performansını önemseyen site sahipleri, bu önemli metriği gözden kaçırmamalıdır.
İlgili İçerik: Time To First Byte (TTFB) Nedir? TTFB Performansı Nasıl İyileştirilir?
Post Views:
20
Kaynak