Genel

WordPress Site Yapımı

[ad_1]

Bir web sitesi sahibi olmak isteyenler biraz araştırma yaptıklarında WordPress ile tanışırlar. WordPress’in kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan site yapımına izin veren bir sistem olması, çok fazla kaynağının olması gibi imkanlarının bulunması çoğu zaman insanları kendi sitelerini kimseye ihtiyaç duymadan yapabileceği konusunda heyecanlandırır. Durum aslında bu şekilde görünse de işin içine girince ortaya bir takım sorular çıkmaktadır.

WordPress ile site geliştirmeye başlamadan önce bir takım soruların cevabını bilmek gereklidir. Bu yazımızda WordPress site yapımı ile ilgili en çok sorulan merak edilen noktalara değinmeye çalışacağız.

  • WordPress ile site geliştirmek için neler bilmek gerekir?
  • WordPress.com mu yoksa WordPress.org mu tercih edilmelidir?
  • Kodlama bilgisine sahiden hiç gerek yok mudur?
  • Dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Zamanınızı, emeğinizi ve paranızı boşa harcamamak için, WordPress sitenizi kendiniz mi yapmalısınız yoksa bir uzman desteği mi almalısınız buna baştan karar vermeniz çok önemlidir. WordPress kurulumu, tema yüklemesi, düzenlenmesi çok kolay olsa da profesyonel bir web sitesi oluşturmanın dikkat edilmesi gereken detayları vardır.

Bu sebeple oluşturacağınız site bir kişisel blog veya daha çok iletişim bilgileri paylaşmak gibi basit amaçların dışında, firmanız adına yapacağınız bir kurumsal web site veya e-ticaret sitesi gibi önemli bir role sahip bir web sitesi olacaksa bu noktada bu kararı iyice sorgulamanız gereklidir. Zira firmanız için ihtiyaç duyduğunuz web sitesinin kalitesi firmanızın prestijini olumlu ya da olumsuz etkileyeceğinden kusursuz olması gereklidir ve bu noktada bir uzman desteği alınması önemlidir.

wordpress site yapımı domain ve hosting

WordPress ile Site Yapabilmek için Neler Bilmek Gereklidir?

1. Domain ve Hosting Almak

Öncelikle temelde WordPress ya da başka herhangi bir yazılım hangisini tercih ederseniz edin bilmeniz gereken bazı detaylar vardır. Bunların ilki her web sitesi çalışabilmek için bir alan adı (domain) ve bir barındırma hizmetine (hosting) ihtiyaç duyduğudur. Bu sebeple eğer tercihiniz WordPress.org ile site geliştirmekse ilk aşamada bir alan adı ve hosting satın almanız gerekmektedir.

WordPress.com’da alan adı ve hosting almak gerekli midir? buna yazımızın devamında değineceğiz.

Domain ve hosting konusunda bilgi sahibi olmak için ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz:

  • Alan Adı (Domain) Nedir? Nasıl Alınır?
  • Barındırma Hizmeti (Hosting) Nedir? Nasıl Alınır?
Tavsiye edilen Hosting ve Domain Firmaları

Bu firmalardan güvenle domain ve hosting hizmetlerinizi satın alabilirsiniz.

  • Güzel Hosting
  • Natro
  • Turhost
  • Alastyr
wordpress kurulumu yapmak
WordPress kurulumu

2. WordPress Kurulumu Yapmak

Bir domain ve hosting sahibi olduktan sonra WordPress kurulumu yapmak gereklidir. Bu aşamada hosting firmalarından da destek alabilirsiniz ancak otomatik kurulumlar yerine stabilize şekilde kurulumu kendinizin yapması daha sağlıklı olacaktır.

WordPress kurulumu yapabilmek için, öncelikle WordPress indirmek ve hostinge yüklemek gereklidir. Ardından veritabanı oluşturarak kurulumu tamamlayabilir ve site yapım aşamasına geçebilirsiniz.

  • WordPress İndir
  • WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?

3. WordPress Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler

WordPress kurulumu tamamlandıktan sonra sitenin yapımına başlamadan önce yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler site yapım sürecinizin doğru başlaması için gereklidir. Yapılması gerekenleri detaylıca anlattığımız makalemizden bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • WordPress Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
wordpress tema yüklemek
WordPress tema seçimi, satın alma ve kurulumu

4. WordPress Tema Yüklemek

WordPress sitenin çalışabilmesi için mutlaka bir temaya sahip olması gereklidir. WordPress kurulumu tamamlandığında admin panelde bulunan görünüm menüsü içine baktığınızda WordPress’in güncel sürümününde bulunan temaların içinde yüklü geldiğini görebilirsiniz. Ancak varsayılan olarak yüklü gelen tema bir blog temasıdır ve genelde çok fazla kullanılmaz. Bu sebeple varsayılan temaların yerine tercih edilen tema yüklenir.

WordPress tema satın alma ve yükleme işlemlerini ilgili yazımızdan detaylıca öğrenebilirsiniz ancak tam bu noktada iyi anlaşılması gereken bir konu var ki ona özellikle değinmek istiyorum.

WordPress teması seçilirken genelde sadece nasıl göründüğü ile ilgilenilir ve bu önemli bir hatadır. WordPress temaları telefonumuza koyduğumuz bir duvar kağıdı değildir. WordPress teması, WordPress’in en önem verilmesi gereken noktasıdır. Zira temanın kalitesi sitenin kalitesi, temanın kalitesizliği sitenin kalitesizliği demek olacaktır.

WordPress teması seçerken mutlaka temanın yazılımsal kalitesine, neler yapabildiğine, ne kadar düzenlenebildiğine, Türkçe dil desteği olup olmadığına, ne sıklıkla güncelleme aldığına, geliştiriciler tarafından ne kadar desteklendiğine çok dikkat edilmelidir. WordPress teması sitenin çalışmasından SEO’daki başarısına kadar her noktada büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple emeklerinizi ve paranızı boşa harcamadan önce bu konuya iyice yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.

Uyarımızı yaptığımıza göre konu ilgili ilgili daha fazla bilgiyi ilgili yazımızın devamına bırakalım. WordPress temaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ilgili yazımıza göz atmayı unutmayın.

  • WordPress Tema Satın Alma ve Yükleme Nasıl Yapılır?
wordpress demo içerik yükleme
WordPress demo içerik yükleme
WordPress Tema Demo İçerik Yüklemek

WordPress teması ile birlikte gelen demo içerikler de özellikle uyarmak istediğim başka bir noktadır. Temanın demo içeriğini tercih etmeli miyiz etmemeli miyiz bu çok çok önemlidir.

Peki neden temanın demo içeriği bu kadar önemli bir konu gelin inceleyelim.

WordPress teması ile gelen demo içeriği yüklediğiniz zaman site, temayı görüp de beğendiğiniz içeriklerle dolar. Bu içerikler sizinle alakalı içerikler değildir elbette. Bu içerikleri kendinize göre düzenlemeniz gerekecektir. Ancak bire bir her içeriğin sizde karşılığı olmayabilir doğal olarak. Ve sırf o bölümleri de kendime göre düzenleyeyim diye sitenizde aslında olmasına gerek olmayan bilgiler eklersiniz. Bu da, sizi sade ve anlaşır bir site yapmak uzaklaştırır.

Yine aynı şekilde gelen demo bilgiler çoğu zaman tam anlamıyla düzenlenemez veya gereksiz olanlar kaldırılamaz. Bunun sebebi çoğu zaman farketmeme, unutmak ya da nasıl yapılacağını bilememektir. Sitenizde kalan bu kırıntı demo içerikler belki sizin gözünüzden kaçabilir, baktığınızda görünmüyor olabilir ancak, Google ve diğer arama motorları sitenizi indekslemeye geldiği zaman mutlaka bu içerikleri de okuyacaktır ve sitenizle ilgili arama sonuçlarına ekleyecektir. Hal böyle olunca siteniz arayı içinde olan insanlara sizinle alakalı olmayan içerikler sunuyor olacaktır. Bu durumun prestij açısından da, SEO açısından da zararı çok büyük olacaktır buna emin olabilirsiniz.

Peki nasıl bir yol izlemek gereklidir?

Öncelikli olarak kalitesinden emin olunan temaları tercih etmek ve varsa mümkünse demo içeriklerini test etmek gereklidir. Bazı temalar çok kaliteli olmakla beraber çok karışık bir yapı sunarlar ve fazla teknik bilgisi olmayan kişilerin kullanımı için olukça zor olurlar. Özellikle kurumsal kaliteli bir web sitesi geliştirme hedefinde iseniz çok amaçlı (multipurpose) kategorisindeki temaları incelemenizi öneririm.

Yani örneğin, sektörünüz inşaatsa ve inşaat firması sitesi yapacaksanız direkt olarak inşaat için hazırlanmış temalar yerine istediğinizi yapabilceğiniz çok çeşitli imkanlar sağlayan temaları tercih etmelisiniz. Tasarım olarak inşaat için hazırlanmış yapıları inceleyerek fikir sahibi olabilir ve kendi sitenizin tasarımı bu çok amaçlı temalar sayesinde dilediğiniz doğrultuda hazırlayabilirsiniz. Böylece karmaşık bir yapıdan kurtulur, firmanıza, işinize, ürünlerinize ve hizmetlerinize odaklı bir tasarım oluşturabilirsiniz.

İlla hazır bir tema kullanacaksanız da bir subdomaine veya locale WordPress kurarak öncelikle demo içeriği burada test etmelisiniz. Böylece asıl sitenizi oluşturmadan önce kullanacağınız temayı tanıma fırsatı bulur ve esas sitenizde daha az hata ile daha doğru sonuca ulaşırsınız.

  • Localhost’a WordPress Nasıl Kurulur?
WordPress Tema Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

WordPress teması seçerken, yukarıda yazdıklarımıza ilave olarak dikkat edilmesi gereken son bir detaydan bahsedeceğim. Seçeceğiniz tema WordPress kütüphanesinde sunulan ücretsiz temalardan olsun ya da ücretli satılan bir tema tercih edecekseniz mutlaka o temayı satın alıp lisanslı kullanın. Ücretli satılan temaların internette warez sürümleri bulunur ama sakın sakın tercih etmeyin. Bu temaların ciddi güvenlik açığı bulunur. Bu önemli bir konudur. Temanızı satın alın ve mutlaka lisansını domaininiz ile etkinleştirin. Böylece temanız güvenli ve güncel kalır.

Eğer bir WordPress uzmanından destek aldıysanız ve sitenizi kendiniz değil bir uzmana yaptırdıysanız da temanızın lisansını kendiniz almayı teklif edin. Lisans sizin olsun ve aktif olduğundan daima emin olun. Eğer bu konuda bilginiz yoksa ve tüm işlemleri WordPress uzmanınıza bıraktıysanız da lisansın aktif olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

  • WordPress Temalarını Görün
  • WordPress Tema Satın Alın

WordPress Eklenti Kullanımı

WordPress çeşitli eklentilere sahip bir sistemdir. Bu eklentiler sayesinde WordPress siteye bir takım özellikler kazandırmak mümkündür. Örneğin bir SEO eklentisi SEO optimizasyonu konusunda sitenizi geliştirmenizde size yardımcı olur veya bir cache eklentisi sitenizin hız optimizasyonunu yapmanızı sağlar. WordPress eklentilerini seçerken ve kullanırken de tema seçiminde olduğu gibi dikkatli olmak gereklidir.

Sonuç olarak bu tema ve eklentiler WordPress ekibi tarafından değil 3. parti kişi veya firmalar tarafından geliştirilmektedir. Eğer doğru eklenti seçimi yapmazsanız sitenize faydadan çok zarar vereceğini bilmelisiniz. Bir eklenti seçimi yapmadan önce mutlaka iyice araştırmalısınız. İnternet ortamında WordPress eklentileri ile ilgili bir çok kaynak bulunmaktadır.

Seçeceğiniz eklentileri de esas sitenize yüklemeden önce subdomain üzerinde veya localde çalıştırdığınız sitenizde test edin. Doğruluğundan ve nasıl çalıştığından emin olduktan sonra sitenizde kullanmaya başlayın veya bir uzman desteğine başvurun.

WordPress Tema Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıpkı temalar konusunda değindiğimiz gibi WordPress eklentisi seçerken ve kullanırken de çok dikkat edilmelidir. Ya eklentilerin ücretsiz sürümlerinden faydalanmalı ya da ihtiyaçlar doğrultusunda pro sürümleri mutlaka satın alınarak lisanslı kullanılmalıdır. Sitenizin sağlıklı çalışmasına önem veriyorsanız bu konuyu asla geçiştirmemelisiniz.

  • WordPress Eklentilerini Görün
  • WordPress Eklenti Satın Alın
wordpress.com wordpress.org
WordPress.com ve WordPress.org arasındaki farklar

WordPress.com mu Yoksa WordPress.org mu Tercih Edilmelidir?

WordPress ile site yapmayı düşünenlerin biraz araştırma yaptıktan sonra en fazla kafalarını karıştıran soru WordPress.org mu WordPress.com mu tercih etmeliyim sorusudur. Her ikisi de WordPress’e ait bir sistem iken, bu ayrım neden var? aralarındaki farklar nelerdir? hangisini tercih etmek gerekir? bunu biraz iyi anlamak gerekiyor.

Sonuç olarak iki ile de site geliştirebiliyor olsak da aslında aralarındaki fark azımsanmayacak kadar büyüktür. Peki nedir bu farklar?

WordPress.com Avantajları

WordPress.com ve WordPress.org arasındaki en önemli fark WordPress.com’un domain ve hosting gibi masraflara gerek olmadan kullanılabilmesidir. Ücretsiz blog açmak için tercih edilebilir. Ancak WordPress.com da tamamen ücretsiz değildir. İhtiyaçlara göre bazı özellikler ek paketler olarak yine ücretli olarak sunulsa da her koşulda WordPress.org’a nazaran daha hesaplıdır.

WordPress.com, WordPress.org’a göre daha az bilgi gerektirir. Site oluşturmak ve yönetmek bir sosyal medya hesabı yönetmek gibi basittir. Ancak bu durum bir blog sitesi oluşturuyorsanız böyledir. Aksi takdirde WordPress.com’da ilerlemek hem kolay değil hemde bazı durumlarda imkansızdır.

WordPress.com Özellikleri:
  • Barındırma hizmeti (hosting) ücretsizdir.
  • sizinadiniz.wordpress.com gibi bir alan adı ücretsizdir. İsteğe bağlı olarak www.sizinadiniz.com gibi özel bir alan adına yükseltilebilir.
  • Güvenlidir.
  • Bir çok tema desteği sunar.
  • Paylaşım düğmeleri eklemeye ve içerikleri sosyal ağlarda paylaşmaya imkan sağlar.
WordPress.com Pro Özellikleri
  • Premium barındırma hizmeti sunar.
  • www.sizinadiniz.com gibi özel alan adı sağlar.
  • Güvenlidir ve güvenlik yedeklemeleri içerir.
  • Bir çok tema desteği sunar.
  • Bir çok eklenti desteği sunar.
  • Paylaşım düğmeleri eklemeye ve içerikleri sosyal ağlarda paylaşmaya imkan sağlar.

WordPress.com ve WordPress.com Pro kullanımı için, WordPress.com üzerinden hesap oluşturduktan sonra işlemlere başlayabilirsiniz.

WordPress.org Avantajları

WordPress.org kullanmayı tercih ettiğiniz zaman yapabileceklerinizin sınırı yoktur diyebiliriz. WordPress.org tamamen açık kaynak kodlu bir yazılımdır. İstenildiği gibi ilave yazılımlarla desteklenerek özelleştirilip geliştirilebilir. WordPress.com’a göre biraz daha teknik bilgi gerektirir.

WordPress.org Özellikleri
  • Barındırma hizmeti sunmaz, bir hosting hizmeti satın alarak kendiniz barındırırsınız.
  • Alan adı sunmaz, alan adınızı kendiniz satın alırsınız.
  • Güvenlik ve yedekleme hizmeti sunmaz, bu işlemleri kendiniz sağlarsınız.
  • Özel tasarım yapılabilir veya binlerce tema seçeneğinden biri kullanılabilirsiniz.
  • Sitenin yeteneklerini arttırmak için eklenti yazılabilir veya binlerce eklenti seçeneğinden faydalanılabilirsiniz.
  • Herhangi bir özel destek içermez. WordPress.org destek forumundan faydalanabilir veya bir WordPress uzmanından destek alabilirsiniz.
  • Herhangi bir yere kayıt olmak gerekmez. WordPress.org üzerinden son sürüm WordPress’i indirip çalışmaya başlayabilirsiniz.

WordPress Uzman Desteği

WordPress kullanarak güçlü, güncel, profesyonel ve ekonomik bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Eğer sitenin yapım aşaması size karışık geliyorsa endişelenmeyin. WordPress ile bir web sitesini yönetmek, siteyi yapmak kadar zor değildir. Yapım aşamasında bir uzman desteği alırsanız ki bunu öneririm, daha sonrasında sitenizi kolayca kendiniz yönetebilirsiniz.

Ancak çalışacağınız uzman kişi veya ekibi iyi seçmelisiniz. Herkes size temiz bir WordPress site teslim etmez. Doğru kullanılan temalar ve eklentiler, doğru yapılandırma , doğru optimizasyon ile temiz bir WordPress sitesine sahip olduktan sonra büyük çoğunlukla kimseye ihtiyacınız kalmaz.

WordPress uzman desteği almanın bir diğer avantajı sitenizin arama motorlarındaki başarısına da etki edecektir.

WordPress site yapımı uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız size profesyonel çözümler üretmeye hazırız. Birlikte hazırlayacağımız bir WordPress web sitesinin tesliminden sonra sitenizin kullanımı ile ilgili detaylı eğitim veriyor ve sonrasında desteğimizi hiç kesmiyoruz.

WordPress site yapımı için bize ulaşın.

Bu yazımızda WordPress site yapımı nasıl olur, WordPress.com mu yoksa WordPress.org mu tercih edilmelidir, hangi yollar izlenmelidir bunları anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan ve destek almak istediğiniz konularla ilgili bize ulaşmak

WordPress Site Yapımı yazısı ilk önce Batuhan Özyavru üzerinde ortaya çıktı.

[ad_2]
Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

betrupi betrupi giri deneme bonusu deneme bonusu deneme bonusu veren siteler angelbets.com deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler şişli escort Ankara escort bursa escort bursa escort tuzla escort avcılar escort ataşehir escort pendik escort anadolu yakası escort ümraniye escort escort bursa escort ankara bursa escort izmit escort bursa escort ankara escort şişli escort istanbul escort bakırköy escort mecidiyeky escort işli escort toopla.com oclamor.com meyvidal.com istanbulviva.com ilogak.com hamkarfa.com blackmoth.org lithree.com vidsgal.com nattsumi.com şişli escort

Kapalı